Místo penězi platí farmáři pastou z koky. Kolumbie opět stojí na špičce světové produkce kokainu

Farmáři koku pěstují vysoko v Andách (zdroj: ČT24)

Koka se uplatňuje jako platidlo. Přestože Kolumbie před pěti lety slavila úspěch v boji s kokainem, dnes opět stojí na špici světových producentů. V některých oblastech dokonce rostlina, ze které se vyrábí, nahradila peníze.

Farmáři koku, jejíž jméno i složení daly základ kokainu, pěstují vysoko v Andách, daleko od kolumbijských úřadů. V některých vesnicích dokonce pasta z této rostliny povýšila na platidlo. Místní ví, že porušují zákon, nemají ale jinou možnost – zatímco peníze jim chybí, pasty z koky mají dostatek. 

„Oblasti, kde se koka pěstuje, obvykle nemají elektřinu a není tam ani silniční síť. Jinými slovy, chybí tam výrobní kapacity stejně jako možnost dopravit produkty na trh. Na druhou stranu, co se koky týče, tak gangy tam vždy během sklizně přijdou a všechno koupí,“ popsal situaci ředitel Centra drogových a bezpečnostních studií Hernando Gonzalez.

Rebelové se snaží zaplnit díru po drogovém byznysu FARC

Program náhrady zakázané plodiny nějakou legální, který vláda spustila loni, na řadu míst ještě nedorazil. A výsledek mírové dohody vlády s levicovými povstalci z FARC, kteří na obchodu s kokou vydělávali, má spíše opačné účinky.

„Kolumbijská policie a vojenské síly loni za pomoci Spojených států vymýtily 130 tisíc akrů plantáží koky. To je nejvyšší číslo od roku 2010. V tom samém roce kolumbijské síly zabavily skoro 500 tun kokainu,“ uvedl v únoru někdejší americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Rebelové, kteří odmítli složit zbraně, a další zločinecké skupiny totiž soutěží, kdo po drogovém byznysu FARC zaplní díru. Výnosného obchodu se ale podle Bogoty nechtějí vzdát ani mnozí z těch, kteří mírovou dohodu výměnou za amnestii podepsali.

Kvůli drogovému byznysu skončil nedávno ve vazbě i budoucí kongresman a někdejší slepý ideolog rebelů známý jako Jesús Sanrich. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uvedl, že pokud „budou nevyvratitelné důkazy o zločinech spáchaných po podpisu mírové dohody“, bez váhání podepíše příkaz o jeho vydání do USA.