Chemický útok v Sýrii zinscenoval Londýn, tvrdí Rusko. Máme důkaz, že za útokem stojí Asad, kontrují USA

Události: Důkazy mluví jasně, k chemickému útoku v Sýrii došlo (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Londýn, že zinscenoval údajný chemický útok v Sýrii, který má posloužit jako záminka k americkému úderu proti ruskému spojenci v Damašku, prezidentu Bašáru Asadovi. Londýn tvrzení Moskvy označil za „evidentní lež“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí později uvedla, že USA mají důkaz o tom, že za chemickým útokem stojí syrský prezident Bašár Asad. Kvůli eskalujícímu napětí v pátek telefonicky jednala premiérka Theresa Mayová s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Shodli se na nezbytnosti zabránit mezinárodní akcí režimu Asada v dalším použití chemických zbraní.

Mluvčí ruského ministerstva před novináři podle agentury TASS tvrdil, že Moskva má důkazy britské účasti na zorganizování provokace v syrském městě Dúmá z minulé soboty. Ruští vojáci podle mluvčího našli lidi, kteří se podíleli na natáčení důsledků zinscenovaného útoku ve městě.

„Disponujeme i dalšími důkazy, které svědčí o bezprostřední účasti Velké Británie na zorganizování této provokace,“ prohlásil generálmajor Igor Konašenkov. Britská zástupkyně v OSN Karen Piercová tvrzení Moskvy označila za „evidentní lež“. „To je absurdní,“ řekla novinářům Piercová, když odcházela z jednání. „S útokem z minulé soboty nemá Británie nic společného,“ dodala.

Právě Londýn podle generálmajora od 3. do 6. dubna vyvíjel silný nátlak na organizaci Bílé přilby, napojenou na povstalce, aby se předem připravená provokace odehrála co nejdříve. 

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem varoval před „neuváženými a nebezpečnými“ kroky v Sýrii, které by měly „nepředvídatelné důsledky“. Právě Macron ve čtvrtek prohlásil, že Francie má důkazy, že syrský režim použil při útoku na město Dúmá minulý týden chemické zbraně.

Washington prý zatím nemůže zveřejnit všechny důkazy k útoku

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová na pravidelné tiskové konferenci uvedla, že Spojené státy mají důkaz, že chemické zbraně při sobotním útoku použily síly Bašára Asada. 

Podle ní vedou USA mnoho upřesňujících údajů kolem útoku stále jako přísně tajné. Proto Washington ani doposud nemohl zveřejnit všechny důkazy, které o incidentu již má k dispozici.

„Útok nastal v sobotu a víme jistě, že šlo o chemickou zbraň,“ řekla Nauertová před novináři. Na jejich přímý dotaz, zda Spojené státy mají důkaz, že Asadův režim provedl útok, odpověděla: „Ano“.

„Víme, že jen některé země, jako je Sýrie, mají přiměřené prostředky a tyto druhy zbraní,“ dodala.

Chemický útok se už nesmí opakovat

O napjaté situaci jednal americký prezident Donald Trump s britskou premiérkou Mayovou. „Shodli se na tom, že použití chemických zbraní nesmí zůstat bez povšimnutí a že je nutné Asadovu režimu zabránit v dalším použití chemických zbraní,“ uvedl úřad Mayové. „Dohodli se pokračovat v úzké spolupráci na přípravě mezinárodní odpovědi,“ dodal úřad.

Agentura Reuters poznamenala, že Mayovou její přední ministři podpořili v podniknutí neupřesněné akce v Sýrii společně s USA a Francií.

Trump ve čtvrtek jednal o situaci v Sýrii se svými bezpečnostními poradci, žádné rozhodnutí ohledně případného úderu na tuto zemi ale zatím neučinil. „Nadále vyhodnocujeme informace od zpravodajských služeb a jsme ve spojení s našimi partnery a spojenci,“ uvedl Bílý dům.

Americký prezident dříve uvedl, že rozhodnutí o vojenském zásahu proti Sýrii padne brzy.

Macron chce hlubší dialog s Kremlem

Trump ve čtvrtek vedle Mayové hovořil i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten v pátek telefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Šéf Kremlu varoval před jakýmikoli „neuváženými a nebezpečnými“ kroky. Macron se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou, informovaly o tom Kreml a Elysejský palác.

„Hlavní je vyvarovat se jakékoli neuvážené a nebezpečné akce, která by byla flagrantním porušením Charty Spojených národů a která by měla nepředvídatelné důsledky,“ uvedl Kreml v prohlášení po telefonickém rozhovoru obou státníků.

Elysejský palác uvedl, že Macron se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou ohledně Sýrie a vyjádřil obavy ze zhoršení situace. „Prezident republiky vyzval k zachování a zintenzivnění dialogu s Ruskem s cílem vnést do Sýrie zpátky mír a stabilitu,“ uvedl Macronův úřad.

Blízký východ se v současné chvíli podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese ocitá v situaci, která představuje hrozbu pro mezinárodní bezpečnost a ohrožuje mír na světě. Situace v Sýrii je v tomto případě nejhorší v regionu, řekl. „Studená válka se vrátila mstivě, ale s rozdíly,“ řekl generální tajemník OSN. Dodal, že záruky, které dříve bránily eskalaci, „zřejmě už neexistují“. Konflikt v Sýrii nemá vojenské řešení, zdůraznil.

Z Dúmá odjely tisíce lidí

Syrské město Dúmá ovládala jako poslední povstaleckou enklávu u Damašku  organizace Džajš al-Islám, která se v neděli s režimem dohodla na evakuaci. Podle ruských zdrojů už z Dúmá odjelo na 160 tisíc lidí.

„V minulých dnech odešla ve čtyřech evakuačních vlnách z Dúmá většina bojovníků Džajš al-Islám,“ potvrdila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Evakuoval se i vůdce skupiny Isám Buvajdání.

SOHR tvrdí, že evakuace by měla skončit do soboty, kdy v Dúmá začnou pracovníci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetřovat údajný chemický útok.