V Mauritánii se po vojenském převratu ujal moci šéf prezidentské stráže Abdal Azíz

Nuakšott - Šéf mauritánské prezidentské stráže Muhammad uld Abdal Azíz dnes ráno po vojenském převratu převzal kontrolu nad prezidentským palácem a chopil se moci v zemi. Vojáci zajali prezidenta Sídího ulda Šajcha Abdalláhiho, premiéra a ministra vnitra, obsadili vládní budovy a média. Důstojníci vytvořili v Mauritánii státní radu v čele s Azízem a označili Abdalláhího za "bývalého prezidenta". Puč odsoudily OSN, Evropská unie, Africká unie i Spojené státy.

Nově vytvořená vojenská státní rada ve svém prohlášení vysílaném televizí al-Arabíja zrušila dnešní rozhodnutí „bývalého prezidenta“ o odvolání dvou armádních důstojníků, včetně Azíze. Jak pro ČT uvedl velvyslanec ČR v Maroku Tomáš Buřil, jsou uzavřeny přístupové cesty do metropole, v ulicích hlídkují vojáci, situace je ale klidná a nebezpečí nehrozí. Podle Buřila se jedná víceméně o politickou krizi, policie dnes nicméně rozehnala asi padesátku lidí demonstrujících v metropoli na podporu prezidenta.

Vojáci obsadili prezidentský palác poté, co Abdalláhi dnes ráno v důsledku politické krize v zemi odvolal dva vysoké armádní důstojníky. Důvod svého kroku neoznámil. Odvolaní šéfové armády byli bývalými členy Vojenské rady pro spravedlnost a demokracii, která v Mauritánii vládla mezi lety 2005 až 2007. Informaci o převratu a zadržení svého otce potvrdila i prezidentova dcera Amal Mint s tím, že Abdalláhi je zadržován v prezidentském paláci v Nuakšottu.

Převrat dnes odsoudila Evropská unie i Africká unie, která vyzvala společně s USA a OSN Mauritánii k návratu k ústavnímu pořádku. Liga arabských států vyjádřila „hluboké znepokojení“.

V květnu vyměnil prezident vládu čelící kritice za to, že nebyla schopná správně reagovat na rostoucí ceny potravin a teroristické útoky ze strany severoafrické větve al-Káidy. Nová vláda ale minulý měsíc odstoupila, protože nechtěla čelit hlasování o důvěře. Byla vytvořena další vláda, tentokrát ale bez dvou opozičních stran. V pondělí podalo demisi 48 poslanců z Abdalláhiho strany. Abdalláhi zvítězil v loňských volbách a vystřídal u moci vojenskou juntu.

Ta během nekrvavého převratu v roce 2005 svrhla tehdejšího prezidenta Maaúju uld Sídího Ahmada Táju, který byl ve funkci od roku 1984, a ujala se vedení země na dvouleté přechodné období. Od Vojenské rady pro spravedlnost a demokracii loni převzal vládu Abdalláhi, když byl zvolen prezidentem.

Bývalá francouzská kolonie na západě Afriky byla dosud relativně poklidná s výjimkou severovýchodních oblastí zasahujících do Sahary, kde místní bezpečnostní síly na rozsáhlém území bojují s pašeráky drog a zbraní. V zemi o rozloze přes milion kilometrů čtverečních žijí asi tři miliony lidí.

Mauritánští vojáci svrhli prezidenta a chopili se moci
Zdroj: ČT24