Zemřu jako mučedník, říká devítiletý Palestinec. Pětinu z útočníků na Izraelce tvoří děti

Izraelské bezpečnostních síly zadržely loni na okupovaných palestinských územích na 6800 Palestinců, z toho více než pětinu tvořili nezletilí. Nyní je v izraelských věznicích 350 osob mladších osmnácti let, řada z nich skončila za mřížemi kvůli házení kamenů na izraelské vojáky. Informoval o tom ve čtvrtek server Middle East Monitor. Statistiku zveřejnil u příležitosti palestinského dne dětí palestinský statistický úřad. Páteční palestinské protesty si vyžádaly devět mrtvých a přes tisíc zraněných.

Katarská televize Al-Džazíra ve čtvrtek odvysílala rozhovors malým Palestincem, který se v těchto dnech účastní masových protestů v palestinském Pásmu Gazy u hranic s Izraelem. Teprve devítiletý chlapec v něm sebevědomě vypráví o svém boji za navrácení půdy na území Izraele jeho prarodičům, kteří ji museli opustit po vzniku státu Izrael v roce 1948.

„Nebojím se jich, oni se musí bát nás. Přišli z jiné země a chtějí nám sebrat Jeruzalém. A i když zemřu jako mučedník, ostatní budou v boji pokračovat,“ řekl katarské televizi malý Muhammad, jehož fotka z nynějších protestů v Pásmu Gazy obletěla svět na sociálních sítích.

Chlapec má na ní na obličeji cibulovou masku, kterou si sám vyrobil a která ho má chránit proti slznému plynu. „O cibulové masce mi vyprávěl otec, který byl zraněný při první intifádě (povstání proti Izraeli),“ vysvětlil Muhammad.

Masové protesty potrvají až do poloviny května. Mezi oběťmi je i novinář

Palestinci obnovili protesty v Gaze u hranic s Izraelem, zapálili stovky pneumatik, které na hranici sváželi od čtvrtka. Chtějí tak vytvořit hustý dým, přes nějž by izraelští odstřelovači měli ztíženou možnost zasáhnout cíl. Izrael nasadil odstřelovače a tanky. Devět lidí už zemřelo, přes tisíc dalších bylo zraněno.

V sobotu ministerstvo zdravotnictví spravující pásmo Gazy oznámilo, že mezi devíti oběťmi je i palestinský novinář Jásir Murtadže. Pracoval pro agenturu Ajn, která působí v Gaze. Izraelská střela ho zasáhla do hrudníku, i když byl ve vestě s anglickým nápisem Press. Ministerstvo oznámilo, že muž zemřel na následky těžkého zranění.

Podle palestinského svazu novinářů bylo v pátek kromě Murtadži zraněno šest dalších novinářů, rovněž označených logem tisku.

Masové protesty vypukly minulý pátek, kdy se jich zúčastnilo na 30 tisíc lidí. Začaly pokojně jako protesty vsedě, ale záhy se změnily v nepokoje. Někteří Palestinci začali zapalovat pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří v reakci zastřelili na dvě desítky lidí.

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast už deset let ovládá. Cílem akce, která je naplánovaná až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území. Podle původního plánu by protesty měly vyvrcholit v polovině května, v den 70. výročí vzniku státu Izrael, pochodem přes hranici.