Střelba v nigerijském městě má nejméně 15 obětí, vláda přitom začala s povstalci vyjednávat

Nejméně patnáct mrtvých a 68 zraněných zůstalo v nigerijském městě Maiduguri po útoku ozbrojenců, kteří pravděpodobně patří k teroristické skupině Boko Haram. Podle agentury Reuters šlo o největší útok od chvíle, kdy nigerijská vláda oznámila, že se skupinou začala vyjednávat.

K útoku došlo v neděli večer ve čtvrti Bale Shuwa poblíž kasáren. Ozbrojenci začali střílet na vojáky, obětí střelby však byli civilisté. Pracovník záchranné služby odpovědný za evakuace řekl AFP, že „osoby byly zabity, když se snažily uprchnout před střelbou mezi povstalci a vojáky“.

Podle Reuters zůstalo v Maiduguri po útoku ozbrojenců patnáct mrtvých. AFP uvedla, že při útoku zahynulo osmnáct lidí ve čtvrtích Bale Shuwa a také Bale Kura.

Příslušnost útočníků ke skupině Boko Haram zatím nebyla potvrzena, nicméně právě Maiduguri bylo místem, kolem kterého léta zuřil konflikt mezi vládními silami a islamistickou skupinou, která požaduje striktní dodržování islámských zákonů.

Název skupiny znamená v překladu z hauštiny „západní vzdělávání je hřích“. V uplynulých devíti letech si násilí páchané touto skupinou v Nigérii vyžádalo přes 20 tisíc obětí a více než 2,5 milionu lidí vyhnalo z domovů.

Nigerijská vláda v březnu oznámila, že s Boko Haram jedná o příměří. Radikálové také propustili přes sto dívek, které o měsíc dříve unesli z internátní školy ve městě Dapchi.