Násilnosti u hranic s Gazou řeší OSN, izraelská armáda pochybení odmítá

Kvůli masivním protestům Palestinců se na popud Kuvajtu sešla Rada bezpečnosti OSN. Nezávislé a transparentní vyšetřování pátečních střetů, při nichž zemřelo šestnáct Palestinců a dalších 1400 lidí utrpělo zranění, žádá sám generální tajemník OSN António Guterres. Izrael mluví o provokaci a teroristickém aktu ze strany hnutí Hamas. Palestinci naopak obviňují z násilí izraelskou armádu.

Pátečních protestů se účastnily desetitisíce Palestinců, z nichž někteří házeli kameny na izraelské vojáky a zapalovali pneumatiky. Asi tisíc Palestinců protestovalo i na Západním břehu Jordánu.

Vedení hnutí Hamas uvedlo, že čtyři z šestnácti zabitých Palestinců byli příslušníky jeho vojenského křídla. Většina ze 1400 lidí, kteří byli v pátek zraněni, vyhledala ošetření kvůli zásahu slzným plynem. Nemocnice aš-Šífa v Pásmu Gazy uvedla, že v pátek přijala 284 zraněných, většina z nich byla postřelena. Mezi zraněnými bylo 70 osob mladších 18 let a 11 žen.

Jednání Rady bezpečnosti OSN skončilo bez konkrétních závěrů. „(Guterres) vyzval zainteresované osoby, aby předešly jakékoli činnosti, jež by mohla způsobit další oběti, a zejména aby se vystříhaly opatření, která by mohla ohrozit civilisty,“ informoval mluvčí OSN Farhan Haq.

Situace v Pásmu Gazy se „v následujících dnech může vyostřit“, konstatoval tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun. „Izrael musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. Smrtící zbraně by se měly používat jen v krajním případě, pokud si to vyžádá oběti, věc by měla být vyšetřena,“ zdůraznil Zerihoun.

OSN žádá prošetření násilností u hranic s Gazou (zdroj: ČT24)

Palestinský vyslanec při OSN Rijád Mansúr řekl, že jej zklamalo, když Rada bezpečnosti tento „ohavný masakr“ neodsoudila. „Izraelské orgány jsou plně odpovědné za oběti, které byly zabity při střelbě okupační armády proti mírovým protestům,“ prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás. Ten vyhlásil sobotu za den státního smutku a požádal OSN, aby palestinským demonstrantům poskytla ochranu.

Hamas zneužívá civilisty, odmítá kritiku Izrael

Izraelská armáda ale odmítá, že by udělala chybu. Třicetitisícový dav u hranic podle ní rozhodně nebyl poklidný a vojáci prý mířili jen na Palestince, kteří skutečně útočili. „Izraelské obranné síly udělaly to, co dělají každý den. Chránily naše hranice před teroristy, kteří chtějí ublížit našim občanům. Hamas bohužel pokračuje ve svém zvyku využívat nevinné civilisty jako nástroj teroru,“ podotkla mluvčí izraelské armády Keren Hajioffová.

Izraelský list Haarec přitom informoval o nahrávce, z níž je patrné, že izraelští vojáci střelili do zad osmnáctiletého mladíka, který běžel směrem od hraničních zátarasů a nikoho v tu chvíli neohrožoval. Palestinec následně zemřel.

Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon zdůraznil, že mezinárodní komunita by neměla akceptovat toto „dobře organizované a násilné shromáždění (Palestinců)“. 

Palestinské protesty organizuje hned několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním Hamasem, který tuto oblast ovládá. Cílem šestitýdenní akce je návrat Palestinců na nyní izraelská území.