Rúhání prý nemá problém stisknout si ruku s Obamou

New York - Írán je připraven jednat o svém jaderném programu a „nemá, co by skrýval“. V besedě se šéfredaktory a komentátory amerických médií to v New Yorku řekl íránský prezident Hasan Rúhání. „Je-li politická vůle na druhé straně, a já se domnívám, že ano, pak i my jsme připraveni jednat,“ konstatoval prezident s tím, že by neměl žádný problém stisknout si ruku s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Írán souhlasil s návrhem připojit se ve čtvrtek k jednání ministrů zahraničí šesti světových mocností, jehož tématem má být kontroverzní íránský jaderný výzkum. Podle Rúháního Teherán věří, že problém lze sprovodit ze světa jednáním.

Podmínkou zahájení jednání ale je, že svět uzná právo Teheránu obohacovat uran. Všechny státy, nejen Írán, jsou podle prezidenta povinny veřejně se zavázat k výhradně mírovému využívání atomu.

Jakub Szántó v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Írán ale musí být obezřetný ve své snaze otevřít novou kapitolu ve vztazích s USA, upozornil Rúhání. Prvním krokem po mnoha letech mrazivých vztahů musí být obnovení důvěry. Ve Spojených státech i v Íránu podle Rúháního zaznívají radikální hlasy, které sblížení nepřejí. „Umírněné hlasy je za těchto okolností třeba posilovat a podporovat,“ řekl.

K případnému vrcholnému setkání s americkým prezidentem by se mělo podle Rúháního přistupovat obezřetně. Setkání s Obamou na půdě OSN, o němž se řadu dní spekulovalo, nakonec v úterý íránská delegace odmítla zorganizovat s odůvodněním, že na ně „není připravena“.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II
Vydáno pod