Rúhání pro CNN: Holocaust byl obrovský zločin

New York - Íránský prezident Hasan Rúhání připustil existenci holocaustu. V rozhovoru pro CNN uvedl, že šlo o obrovský zločin, kterého se dopustili nacisté na Židech. Rúháního postoje stojí v naprostém kontrastu se slovy jeho předchůdce Mahmúda Ahmadínežáda, který existenci holocaustu pravidelně zpochybňoval. Během jedné návštěvy USA dokonce pobouřil svými slovy natolik, že byl nucen zrušit návštěvu Ground Zero v obavě o svou bezpečnost.

Rúhání v rozhovoru odsoudil jakékoli zločiny páchané proti Židům, ale i křesťanům a muslimům. „Nejsem historik, a pokud jde o rozměry holocaustu, to by měli posoudit historici. Nicméně jakýkoli zločin proti lidskosti, ke kterému v minulosti došlo, včetně zločinů spáchaných nacisty na Židech, je trestuhodný a měl by být odsouzen,“ prohlásil íránský vůdce.  

Rozhovor s íránským vůdcem byl tlumočen do angličtiny, na závěr ale na výzvu moderátorky pronesl prezident i jednu větu nikoli v perštině, ale anglicky. „Rád bych vzkázal americkým občanům, že jim Íránci nabízejí mír a přátelství,“ prohlásil Rúhání.   

Azhmadínežádovy proslovy pravidelně čeřily diplomatické vody

Íránský prezident vystoupil v úterý na zasedání Valného shromáždění OSN s mnohem smířlivějším proslovem, než tomu bylo u Mahmúda Ahmadínežáda. Ten ve své řeči pravidelně předpovídal „budoucí zánik“ Izraele, hájil revizionisty holocaustu a rezoluce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu označoval za „zmuchlané papíry“.

Izrael byl pravidelným terčem Ahmadínežádových výpadů. V roce 2008 Ahmadínežád prohlásil, že „sionistický režim se definitivně řítí do záhuby a neexistuje pro něj cesta, jak se dostat ze žumpy vytvořené jím samým a jeho podporovateli“. V roce 2012 pak prohlásil, že Izrael nemá místo na Blízkém východě.

V roce 2007 Ahmadínežád kromě projevu na Valném shromáždění promluvil i na Columbijské univerzitě, kde ve svém projevu obhajoval popírače holocaustu a vyvolal takové pobouření, že musel zrušit návštěvu Ground Zero, místa teroristických útoků z 11. září 2001, kvůli plánovaným protestům a obavám o svou bezpečnost.

Izrael Rúháního mírnějšímu stylu nevěří

Ani Rúháního mírnější styl ovšem izraelsko-íránské spory hned tak nezmírní. Včera přikázal izraelský premiér Benjamin Netanjahu izraelské delegaci Rúháního projev bojkotovat. Netanjahu se nechal slyšet, že by se svět neměl nechat oklamat mírnější rétorikou, která nyní z Teheránu zaznívá.

Netanjahu připomenul, že ještě minulý týden Rúhání „odmítl přijmout holocaust coby historický fakt“. „Izraelská delegace bude poslouchat projevy íránských státníků ve VS OSN, až přestanou vůdcové Íránu popírat holocaust a přestanou vyzývat ke zničení Izraele,“ usoudil Netanjahu.