Na pád trnavského arcibiskupa Bezáka možná doplatí i český výtvarník

Trnava – Původně velkolepý projekt nového liturgického prostoru katedrály ve slovenské Trnavě může skončit fiaskem. Smlouvu s českým výtvarníkem Otmarem Olivou uzavřel ještě minulý trnavský arcibiskup Robert Bezák. Ten byl ale odvolán a nové vedení arcidiecéze modernizaci chrámu odmítá. Český výtvarník ovšem na projektu už tři roky pracuje a teď hrozí, že nedostane zaplaceno.

Oliva má doma víc než tunu liturgických předmětů. „Sedm svícnů kolem oltáře, ambon, paškál, hlavně symbol věčného světla spuštěný z klenby,“ vyjmenovává Oliva vyrobené předměty. Jestli ale jeho moderní duchovní umění skutečně oživí 380 let staré baroko trnavské katedrály, to není vůbec jisté.

Bývalý arcibiskup Bezák už hotové artefakty symbolicky zkontroloval. Po svém loňském odvolání ale nemá na projekt žádný vliv.

Nový trnavský arcibiskup při přezkoumání čtyři roky staré smlouvy našel dva problémy -nesouhlas památkářů s některými úpravami a také nesoulad finanční - konkrétně v zápočtu DPH z částky přes tři miliony korun.

Výtvarník by tak dostal zaplacený materiál, přišel by ale o odměnu za tři roky práce, přibližně o 700 tisíc korun. Trnavské arcibiskupství to zatím nepotvrdilo. „Projekt dál pokračuje v souladu se smlouvou. Trnavská arcidiecéze bude respektovat ustanovení Kodexu kanonického práva, stejně jako platný právní řád Slovenské republiky,“ uvedl mluvčí arcidiecéze Dušan Kolenčík.

Umělec má doma více než tunu liturgických předmětů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Kdybych couvl, tak by mi připadalo, že jsem prohrál život. Takže v práci pokračuju a pokračovat budu,“ tvrdí český výtvarník. V polovině listopadu hodlá Oliva všechny předměty odevzdat přímo v Trnavě. Argumentovat chce třeba i souhlasem papežského ceremoniáře s jeho vizí proměny západoslovenské katedrály.

Nucený odchod Bezáka z trnavské arcidiecéze vyvolal na Slovensku kritiku řady věřících. Příznivci oblíbeného duchovního na protest proti rozhodnutí předchozího papeže Benedikta XVI. organizovali demonstrace a sepisovali petice. Minulý týden, na výročí Bezákova odvolání, se před sídlem velvyslanectví Vatikánu v Bratislavě shromáždilo několika stovek lidí, kde se za arcibiskupa modlili.

Bezák přišel o vysokou církevní funkci po vizitaci z Vatikánu. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí či jeho postoj k některým církevním záležitostem. Vatikán prý také nelibě nesl to, že Bezák často nosil civilní oblečení a znevážil tím církevní oděv. Sám Bezák tvrdil, že důvody svého odvolání nezná, provinění vůči církvi popřel.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)