Obama volá po větší kontrole střelných zbraní

Washington - Střelné zbraně by měly podléhat větší kontrole, prohlásil Barack Obama na pietním shromáždění k washingtonskému masakru. Šéf Bílého domu a první dáma USA Michelle Obamová se rovněž setkali s rodinami obětí. „Žádná jiná vyspělá země netrpí tento druh násilí. Žádná,“ řekl Obama v dějišti tragédie.

Obama vyzval Američany, aby pozvedli hlas proti násilí způsobenému střelnými zbraněmi. Změna podle něj nevzejde od politiků ve Washingtonu, kteří nejsou schopni nebo ochotni zákony změnit, ani když se taková tragédie odehraje v hlavním městě. Změnu podle prezidenta může vyvolat jako vždy jen lid vyžadující činy. „Pokud opravdu chceme uctít památku těchto dvanácti mužů a žen, tak se budeme muset změnit,“ řekl během pietního shromáždění.

V Kongresu předchozí pokusy o zpřísnění zákonů o držení zbraní ztroskotaly na odporu stoupenců práva na zbraň. Ani po otřesu, jaký loni v prosinci vyvolalo zastřelení 20 dětí a šesti dospělých na škole v Connecticutu, nebyl Obama s to získat podporu zákonodárců pro podstatnější změny. Pondělní tragédie byla už sedmým zločinem podobného typu v Obamově éře.

Barack Obama chce zesílit kontrolu střelných zbraní (zdroj: ČT24)