Merkelová vítězkou, většina jí ale zřejmě unikne

Berlín – Německo má za sebou parlamentní volby. Kvůli krizi eura jsou přitom považované za jedny z nejdůležitějších v moderní historii. Angela Merkelová usiluje už potřetí o funkci kancléřky a podle odhadů zřejmě uspěla – její CDU/CSU podle odhadů výrazně vyhrála. Naděje na většinu ve Spolkovém sněmu jí však uniká, s necelými 42 procenty nebude moci Merkelová sestavit jednobarevnou vládu. Konečné výsledky ale budou až později v noci. Bez ohledu na to, s kým bude Merkelová vládnout, už také přijímá první gratulace.

První odhady výsledků parlamentních voleb v Německu zveřejnila veřejnoprávní televize ARD. Čísla přitom naznačila výrazný úspěch vládní konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Druhá by podle odhadů měla být opoziční sociální demokracie (SPD). Naopak dosud vládní FDP se patrně do Spolkového sněmu vůbec nedostane.

Poslední zpřesněná čísla ukázala, že CDU/CSU zřejmě získala necelých 42 procent hlasů. To by znamenalo, že jí těsně unikne většina ve Spolkovém sněmu a bude muset hledat koaličního partnera. Přesto je Angela Merkelová s výsledkem spokojena. „Je to super výsledek,“ prohlásila Merkelová v centrále CDU v Berlíně. „V příštích čtyřech letech uděláme všechno, co je v našich silách, aby to byly úspěšné roky pro Německo,“ dodala. Teď bude ale dosavadní kancléřka čekat na definitivní výsledky. Do nich se totiž ještě mohou promítnout dodatečné mandáty, které se přidělují v poměrně složitém německém systému většinového a poměrného hlasování.

Přesto již Angela Merkelová přijala první gratulace od evropských státníků. Podle premiéra Jiřího Rusnoka dosáhla Merkelová a její konzervativní unie CDU/CSU v dnešních německých volbách mimořádný výsledek, očekává však složité sestavování koalice kvůli propadu vládních liberálů. „Gratulace kancléřce k mimořádnému výsledku CDU/CSU. Vzhledem k propadu FDP bude sestavování koalice pro všechny zúčastněné docela složitý úkol. Z pohledu ČR výsledek voleb nic nemění na našich velmi dobrých vztazích,“ uvedl Rusnok.

Merkelové blahopřál i prezident EU Herman van Rompuy či francouzský prezident Francois Hollande. „Jsem si jistý, že Spolková republika Německo a její nová vláda budou dále přispívat k budování mírové a hospodářsky úspěšné Evropy, která bude sloužit všem občanům,“ uvedl Rompuy, který se těší na další spolupráci s šéfku CDU.

Povolební propočty naznačují, že pokud bude muset Merkelová hledat koaličního partnera, už se neobrátí na toho dosavadního – liberální FDP. Ta podle aktuálních propočtů obdržela jen 4,7 procenta hlasů a nepřekročila tak nutnou pětiprocentní hranici získaných hlasů. Volební lídr FDP Rainer Brüderle to označil za „těžkou hodinu“ pro jeho stranu. „Je zřejmé, že je to nejhorší výsledek, jaký kdy FDP (ve své poválečné existenci) zaznamenala,“ přiznal.

A z výsledku voleb nejsou nadšeni ani opoziční sociální demokraté. Vyzyvatel Merkelové Peer Steinbrück (SPD), který chtěl spolu s opozičními Zelenými ukončit osmiletou vládu šéfky CDU, přiznal, že jeho strana nedosáhla na výsledek, který si předsevzala. „Situace je ale zatím nejasná. SPD se proto nebude podílet na spekulacích, jak by mohlo vypadat vytváření nové vlády,“ prohlásil Steinbrück. Nechce si tak zřejmě zavřít vrátka k další možnosti. V případě, že totiž nakonec CDU/CSU nezíská absolutní většinu a FDP zůstane za branami parlamentu, mohli by být sociální demokraté partnerem pro kancléřčiny konzervativce na složení většinové koalice. Podle dosavadních propočtů bude mít SPD přes 25 procent hlasů a tedy i druhou nejsilnější frakci ve Spolkovém sněmu. Se sociálními demokraty už Merkelová společně vládla v letech 2005-2009.

Zdá se, že letošní hlasování táhlo Němce více než předchozí volby. Podle šéfa německé volební komise Rodericha Egelera do 14:00 SELČ hlasovalo přes 41 procent voličů, zatímco před čtyřmi roky to ve stejnou dobu bylo 36 procent. 

V těchto údajích navíc nejsou započítáni lidé, kteří hlasovali poštou. Očekává se přitom, že pro korespondenční volbu se rozhodla asi čtvrtina voličů, což by byl nový rekord. Němci mohou při volbách posílat své hlasy poštou už od roku 1957. Před čtyřmi roky tuto možnost využilo přes 21 procent voličů. 

Události o volbách v Německu (zdroj: ČT24)