Vojna se ve Švýcarsku rušit nebude

Bern – Švýcaři v referendu zřejmě výraznou většinou odmítli zrušení všeobecné branné povinnosti. Napovídají tomu odhady výsledků. Podle nich 73 procent voličů odmítlo příslušný návrh Skupiny pro Švýcarsko bez armády (GSoA).

GSoA tvoří zejména socialisté, Zelení a feministky. Podle jejich představ by si Švýcarsko mělo napříště vystačit s malou profesionální armádou a dobrovolnou civilní službou. Už předcházející průzkumy ale nasvědčovaly tomu, že jejich pojetí nemá v referendu velkou šanci na úspěch.   

Většina dotázaných Švýcarů se totiž vyslovila pro zachování tradičního modelu početných ozbrojených sil. Ten kombinuje systém stálé armády s miličním systémem. 

Většina odpůrců změny totiž nevidí solidní alternativu a poukazuje na problémy, které mají velké evropské státy s verbováním dobrovolníků do profesionálních armád, a to i tam, kde je vysoká nezaměstnanost.  

Zastánci profesionalizace armády ale naopak argumentovali mimo jiné i vysokou nákladností dosavadní armády a faktem, že vojenské povinnosti ve skutečnosti plní jen 61 procent Švýcarů. Ostatní jsou prohlášeni za „nezpůsobilé“. Ti se mohou vyplatit „zprošťovací daní“ nebo civilní službou. 

Pro zachování povinné vojenské služby je i švýcarská vláda a většina parlamentu.