Mluvčí Kremlu: Evropské státy se v kauze Skripal vyjadřují nepředvídatelně a agresivně

Zprávy: Evropa reaguje na útok na Skripala (zdroj: ČT24)

Moskvě vadí, jak nepředvídatelně a agresivně se evropské státy vyjadřují k otravě někdejšího dvojího agenta Sergeja Skripala a jeho dcery, kritizoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Z jejich otravy paralytickou látkou novičok viní Británie Rusko a vyhostila třiadvacet ruských diplomatů, Moskva obvinění odmítá a na vyhoštění odpověděla stejným krokem.

„Je pro nás velmi nepříjemné mít nepředvídatelné a agresivně naladěné partnery, ale to je realita, se kterou musíme žít,“ uvedl Peskov. Dodal přitom, že Moskva hodlá i nadále svůj postoj tlumočit evropským státům.

Podobná kritika zazněla již v pátek z úst ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, když obvinil britskou vládu, že své spojence v EU tlačí ke konfrontaci s Kremlem. Šéf ruské diplomacie reagoval na rozhodnutí unijního summitu povolat ke konzultacím velvyslance EU z Moskvy, jakož i na vyjádření některých zemí, včetně Česka, že by po britském vzoru mohly vyhostit ruské diplomaty.

V této souvislosti píše web zpravodajské CNN, že by mohla dvacítka členských států EU, včetně České republiky,  vypovědět ruské diplomaty už v pondělí. Americká televize se odkazuje na nejmenovaný diplomatický zdroj.

Nizozemský premiér Mark Rutte potvrdil, že lídři osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu. Český premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že Česko v souvislosti s otravou Skripala a jeho dcery zvažuje vyhoštění několika ruských diplomatů. 

Skripala a jeho dceru otrávil v jihoanglickém městě Salisbury na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Oba stále zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Londýn z otravy obviňuje Rusko, což Kreml to rezolutně odmítá.

V minulých dnech ruští činitelé naopak v souvislosti s možným původem použité nervové látky novičok (nováček) hovořili také o Česku či Slovensku. Babiš tyto výroky označil za lež, což zopakoval i po čtvrteční schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Skripal prý žádal o odpuštění a chtěl se vrátit domů

V sobotu přišla televize BBC s informací, že psal Sergej Skripal prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby mu dovolil vrátit se domů. BBC se odkazuje na Skripalova přítele ze školních let Vladimira Timoškova. Kreml ale popírá, že by podobný dopis obdržel.

Jak uvedl Timoškov, Skripal popíral, že by byl „zrádce“, a žádal o odpuštění. Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie.

Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.