Katalánsko zůstává bez premiéra. Puigdemont se vrátil z Finska do Belgie

Katalánsko ani po sobotě nebude znát svého nového premiéra. Tamní parlament hned na začátku schůze odložil plánované hlasování. Jediným kandidátem byl Jordi Turull, kterého parlament neúspěšně volil už ve čtvrtek. Soud ho navíc včera obžaloval spolu s dalšími dvanácti politiky včetně expremiéra Charlese Puigdemonta ze vzpoury. Všem hrozí až pětadvacet let vězení. Proti žalobám v pátek večer vypukly v Barceloně i jinde v Katalánsku demonstrace.

Předseda katalánského parlamentu Roger Torrent v sobotu zrušil plánované hlasování o novém premiérovi tohoto autonomního španělského regionu. Kandidátem byl jen separatistický exministr Jordi Turull, kterého v pátek stejně jako další členy bývalého vedení regionu poslal soud do vazby kvůli obžalobě ze vzpoury.

„Dnes by Turull získal hlasy pro zvolení premiérem, ale je ve věznici,“ prohlásil šéf klubu nejsilnější separatistické koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) Quim Torra, podle něhož španělský nejvyšší soud nepřípustně zasáhl do výkonu Turullovy politické funkce.

Turull neuspěl už ve čtvrtek v prvním kole volby. Tehdy jej nepodpořila nejmenší separatistická strana Kandidátka lidové jednoty (CUP), bez jejíchž čtyř hlasů nemají stoupenci nezávislosti Katalánska potřebnou většinu 68 hlasů ve 135členném sboru. Torra naznačil, že na druhý pokus by zvolení vyšlo, ačkoli CUP se ke svému plánovanému postupu jednoznačně nevyjádřila. 

Puigdemont opustil Finsko i přes mezinárodní zatykač

Katalánsko zůstává bez předsedy vlády a na jeho expremiéra Charlese Puigdemonta obdrželo Finsko mezinárodní zatykač vydaný Španělskem. Katalánský expremiér žije od loňského roku v exilu v Belgii, kam se po návštěvě Finska vrátil, i když na něj země obdržela mezinárodní zatykač.

Ve Finsku byl na návštěvě od čtvrtka kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci. V pátek ho spolu s dalšími dvanácti politiky španělský soud obžaloval ze vzpoury.

Finská policie dobu nevěděla, jestli se Puigdemont v zemi vůbec ještě nachází. Nakonec odletěl v sobotu odpoledne zpět do Belgie podle plánu, aniž by byl zatčen.  

Puigdemontův právník Jaume Alonso-Cuevillas v rozhovoru se španělskou rozhlasovou stanicí Catalunya Radio již dříve řekl, že jeho klient se sám dostaví na policii. 

Demonstrace v Barceloně si vyžádaly dvacet zraněných

Ještě před pátečním oznámením soudu v Madridu zorganizovali separetisté protesty, při kterých bylo v Barceloně zraněno dvacet lidí. Soudní rozhodnutí zřejmě rozvášnilo protestující a rozzlobený dav se střetl před španělskými vládními budovami v Barceloně s policejními jednotkami, které budovy chránily. 

Demonstrace se konaly také v jiných částech Katalánska, uvedla BBC. Demonstranti mávali katalánskými vlajkami a skandovali slogany o nezávislosti, někteří dokonce pálili obrazy soudce Nejvyššího soudu a španělského krále Felipa. Napětí přerostlo v násilí, když se někteří demonstranti pokusili prolomit řady policistů.

Na Katalánském náměstí v centru města se uskutečnilo klidnější shromáždění. „Dva miliony lidí chtějí opustit Španělsko a všechny nás do vězení dát nemohou,“ řekla BBC jedna z protestujících Carme Salaová.

Katalánská televize také ukázala další shromáždění na podporu uvězněných představitelů země v dalších částech regionu, včetně měst Vic a Tarragona. 

Padly obžaloby za snahu odtrhnout Katalánsko od Španělska

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Podle místních médií je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až čtvrt století za mřížemi. V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno osmadvacet lidí, kromě tří z nich byli všichni obžalováni.