Amstettenský tyran možná bude obviněn z otrokářství

Amstetten (Rakousko) - Rakušan Josef Fritzl, který v dubnu neblaze proslavil dolnorakouské městečko Amstetten, by se mohl zapsat také do dějin rakouské justice. Třiasedmdesátiletý tyran, který čtvrt století věznil ve sklepě svého domu vlastní dceru a zplodil s ní sedm dětí, by totiž mohl být obviněn z otrokářství. Tento paragraf je v rakouském trestním zákoníku od roku 1957 a z tohoto trestného činu zatím nebyl nikdo obžalován.

Státní zastupitelství podle rakouské ÖRF zvažuje rozšířit žalobu na Fritzla o tento bod, protože amstettenský tyran držel své oběti - kromě dcery Elisabeth také její děti a své děti a vnuky zároveň - v podmínkách, které se dají přirovnat k otroctví. „Držel otrokyni, která mu musela být kdykoliv k dispozici,“ napsala o Fritzlovi soudní psychiatrička Sigrun Rossmanithová, na jejímž posudku by se obvinění mohlo zakládat. Za tento trestný čin by mohlo Fritzlovi hrozit až 20 let vězení.

Rakouští žalobci věří, že by soud se 73etým Fritzlem mohl začít v listopadu, rozhodně by to ale mělo být do konce letošního roku. Žaloba by měla být dokončena v září. Rakouské právo nezná vícenásobný rozsudek, a tak může být odsouzen pouze za jeden čin, za nějž mu hrozí nejdelší trest. O tom, zda je Fritzl vinen, bude rozhodovat osmičlenná porota. Pokud se na jeho vině shodne, výši trestu určí tříčlenný soudní senát.

Kromě dlouholetého věznění a zneužívání své dcery se bude Fritzl před soudem zodpovídat také ze zabití jednoho ze sedmi dětí, které s Elisabeth během jejího zadržování ve sklepě zplodil. Dítě tři dny po porodu zemřelo a Fritzl je spálil v kotli. Podle vyšetřovatelů může být Friztl za jeho smrt odpovědný, protože kdyby se mu dostalo náležité zdravotní péče, mělo by zřejmě šanci na přežití.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24