Papež František: Homosexuálové a rozvedení zasluhují milosrdenství

Vatikán – K milosrdnosti vůči homosexuálům a rozvedeným vyzval římskokatolickou církev papež František. Ve svém vůbec prvním dlouhém rozhovoru pro jezuitský měsíčník Civilta Cattolica papež uvedl, že náboženští představitelé by měli být otevřenější a chápavější a nechovat se jako chladní a dogmatičtí byrokraté.

Papež, který čelí kritice, že se od svého nástupu do funkce před půl rokem jasně nevyjádřil k potratům, antikoncepci nebo homosexuálům, se proti tomu ohradil prohlášením, že není možné se vymezovat k takovýmto jednotlivostem bez kontextu. „Když mluvíme o těchto otázkách, musíme o nich mluvit v kontextu. Učení církve, když na to přijde, je jasné a já jsem synem církve. Ale není nutné mluvit o těchto otázkách v jednom kuse,“ řekl. „Bůh v životě doprovází osoby a my je musíme (také) doprovázet… Je nutné je doprovázet s milosrdenstvím,“ podotkl konkrétněji na adresu homosexuálů.

Papež pocházející z Argentiny zároveň přiznal, že ve svém životě nejednal vždy správně a že jeho autoritářský způsob přijímání rozhodnutí ve funkci jezuitského předáka v Buenos Aires vyvolávalo problémy. Hovořil také o nutnosti zkoumat roli žen v církvi.