Herec Morgan Freeman je po operaci a daří se mu dobře

Jackson (USA) - Oscarový herec Morgan Freeman, který se v neděli vážně zranil při automobilové nehodě, prodělal dlouhou operaci a daří se mu dobře. Herec je v dobrém duševním rozpoložení a ráno ho navštívila rodina. Dopoledne začal chodit a doufá, že co nejdříve bude moci nemocnici opustit. Cílem operace, která se uskutečnila v Memphisu v pondělí večer a trvala asi 4,5 hodiny, bylo vyléčit zlomeniny jeho paží, upřesnila mluvčí jednasedmdesátiletého herce. Hvězda nejnovějšího kinohitu Temný rytíř havarovala v neděli poblíž svého domu v Mississippi. Za volantem vozu pravděpodobně usnul, auto sjelo ze silnice a několikrát se převrátilo.

Z automobilu přivolaní záchranáři vyprostili Freemana i jeho spolujezdkyni, hereckou kolegyni Demaris Meyerovou. Herec byl naštěstí připoutaný, takže jeho zranění nebyla smrtelná. První informace říkaly, že Freeman je ve vážném stavu. Podle Freemanovy mluvčí má ale jen zlomenou paži a loket a zraněné rameno.

Freeman médiím vzkázal, že se už cítí dobře a doufá v brzké uzdravení. Se záchranáři, kteří ho jen pár hodin předtím převáželi do nemocnice, prý dokonce vtipkoval.

Řidič slečny Daisy, Batmanův pomocník i Nelson Mandela

Freeman je jedním z nejoblíbenějších a nejvytíženějších herců černé pleti. Jeho hvězda začala nejjasněji zářit v devadesátých letech, kdy si zahrál například po boku Kevina Costnera v oblíbeném Robinu Hoodovi - Králi zbojníků nebo thrilleru Sedm, kde hrál s Bradem Pittem.

Dvakrát byl nominovaný na Oscara za role ve filmech Vykoupení z věznice Shawshank a Řidič slečny Daisy. Zlatou sošku si odnesl až v roce 2005 za vedlejší roli v Eastwoodově dramatu Million Dollar Baby

Jednou z nejvýraznějších Freemanových rolí v posledních letech byl Lucius Fox, pomocník Bruce Waynea ve filmu Batman začíná. Zahrál si i v jeho pokračování Temný rytíř. Jeho kolega z nejnovějšího batmanovského snímku Heath Ledger zemřel na začátku tohoto roku. I tato tragická událost přispěla k tomu, že Temný rytíř v současné době trhá rekordy v divácké návštěvnosti. 

Vloni bylo oznámeno, že si Freeman zahraje bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu v připravovaném filmu The Human Factor.

Morgan Freeman

  • Narodil se 1. června 1937 v Memphisu v Tennessee
  • Několik let strávil v americkém letectvu jako mechanik
  • S herectvím začal v šedesátých letech, kdy se objevil v několika show na Brodwayi
  • V devadesátých letech si zahrál například ve filmech Vykoupení z věznice Shawshank nebo Sedm
  • V roce 2005 získal Oscar za film Milion Dollar Baby
  • V roce 2007 v Praze natáčel film Wanted s Angelinou Jolie
Vydáno pod