Přátelíte se s tyrany, zaútočil McCain na Putina

Moskva – Ruský prezident se paktuje s tyrany a vládne pomocí korupce a násilí. V komentáři pro ruský list Pravda to píše americký senátor John McCain. Příspěvek nese název Rusové si zaslouží někoho lepšího než Putina. Jde o reakci na Putinův komentář v americkém listu The New York Times, v němž Putin nabádal „americký lid a jeho politické vůdce“, aby se vystříhali „agrese“ v Sýrii. Senátor kromě kladného přístupu Ruska k syrskému režimu kritizuje i věznění členek skupiny Pussy Riot.

McCain tvrdí, že nemá nic proti Rusům, naopak je prý „víc proruský než režim, který vám dnes vládne“. McCain ruskému prezidentovi a lidem kolem něj vytýká utlačování opozice, přičemž zvlášť vyzdvihuje nevyjasněnou smrt právníka Sergeje Magnitského ve vazební věznici.

„On (Putin) nevěří, že lidská přirozenost, toužící po svobodě, se může povznést nad své slabosti a že je možné ji pokojně rozvíjet jen v prosperujících společnostech. Nebo alespoň nevěří, že toho jsou schopni Rusové. Tak vládne tím, že využívá oněch slabostí prostřednictvím korupce, represí a násilí. Vládne pro sebe, ne pro vás,“ vzkázal McCain Rusům.

Senátor také Putina kritizoval za spojenectví se syrským prezidentem Bašárem Asadem. „Nezlepšuje pověst Ruska ve světě. Ničí ji. Spřátelil se s tyrany a nepřáteli jsou pro něj utlačovaní. Nevěří mu země, které usilují o bezpečnější, pokojnější a prosperující svět,“ napsal arizonský senátor.

McCain dále útočí na Putina a jeho spolupracovníky kvůli zákonům, které údajně kodifikují předsudky, zejména pak v legislativě týkající se sexuální orientace. Podle nového ruského zákona je přitom trestné propagovat „netradiční sexuální vztahy“ před nezletilými.

Vladimir Putin při rozhovoru pro AP
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Dětský ombudsman odmítl sexuální výchovu ruských dětí

Zrovna dnes prohlásil ruský dětský ombudsman Pavel Astachov v televizi, že výchova dětí k sexuálnímu životu by v Rusku měla být zakázána zákonem. „Je nepřípustné zabývat se takovými věcmi, které rozvracejí dětskou mysl,“ varoval Astachov v rozhovoru pro televizi Rossija 24.

Příslušné návrhy už prý odeslal na ministerstvo školství, kde se podle něj setkaly s příznivou odezvou. „Ministerstvo sexuální výchovu zamítlo,“ řekl ombudsman. Nejlepší sexuální výchovou je podle Astachova četba ruské literatury.