Premiér Morawiecki má za sebou prvních sto dní ve funkci. Fandí mu většina Poláků

Horizont ČT24: Sto dní premiéra Morawieckého (zdroj: ČT24)

Polský premiér Mateusz Morawiecki má za sebou prvních sto dnů ve funkci. Vnitřní reformy, kritizované opozicí, vyústily ve vážné spory s tradičními zahraničními partnery – Evropskou unií a Spojenými státy. Polský ministr zahraničí ale v parlamentu pozici vlády obhajoval.

Jako bývalý bankéř je Mateusz Morawiecki zvyklý vyjednávat. Jako krizový manažer převzal v prosinci i vládu. Jeho hlavním úkolem bylo zlepšit tvář Polska v zahraničí.

S Evropskou unií začal jednat o kontroverzní soudní reformě, kvůli které hrozí Polsku sankce. Varšava Bruselu svou reformu vysvětluje, ale zároveň uvádí zákony do praxe a odmítá ustoupit. „Bráníme naše právo v reformě soudního systému pokračovat,“ prohlásil ministr zahraničí Jaczek Czaputowicz.

Czaputowicze jmenoval premiér Morawiecki do funkce v lednu. Vedle sporu s EU musel šéf diplomacie začít řešit i další vážnou krizi, kterou vyvolala novela tzv. zákona o holocaustu. Varšava se kvůli ní dostala do křížku nejen s Izraelem, ale i se svým nejvýznamnějším spojencem – USA.

Sám premiér Morawiecki se při obraně zákona o holocaustu dopustil několika přešlapů. „Společnost získala dojem, že má co do činění s radikálem, ostrým nacionalistou, který mluví o spoluvině Židů za holocaust v Mnichově,“ říká liberální novinář z Gazety Wyborczy Pawel Wroński.

Za hlavního evropského partnera považují Poláci Německo. I s ním chce ale Varšava řešit podle ní stále nedořešenou minulost, konkrétně odškodnění za druhou světovou válku. „Budeme hledat právní, politické a finanční cesty, jak získat náležité odškodnění za spáchané křivdy,“ ujistil poslance ministr Czaputowicz. Berlín přitom otevření této historické kapitoly ve vzájemných vztazích opakovaně odmítl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Doma se vládě daří a Poláci to oceňují

Na domácí frontě se vládě daří. Ekonomika roste, nezaměstnanost je rekordně nízká a lepší výběr daní financuje štědré sociální programy. Mateusz Morawiecki za to jako bývalý ministr financí sbírá body. „Lidé oceňují, že za velkou část ekonomických úspěchů Polska je zodpovědný on, v pozitivním smyslu,“ přisvědčuje konzervativní novinář týdeníku Do Rzeczy Pawel Lisicki.

Podle posledního průzkumu agentury CBOS má podporu 60 procent Poláků. Problémy v zahraničních vztazích se uvnitř země výrazně neprojevují.

Vydáno pod