Americký strážník, který zastřelil čtyřicetiletou Australanku před jejím domem, byl obviněn z vraždy

Dvaatřicetiletý policista Mohamed Noor, který loni v červenci v Minneapolis ve státě Minnesota zastřelil čtyřicetiletou Australanku Justine Damondovou, byl obviněn z vraždy a zabití. Žena hlídku přivolala kvůli podezření ze sexuálního napadení v blízkosti jejího domu. Když na místo policisté přijeli, Noor ji ze sedadla spolujezdce střelil do břicha. Žena později zraněním podlehla.

Právník zasahujícího policisty Tom Plunkett uvedl, že Noor jednal podle policejního výcviku. „Prokáže se, že jednal tak, jak byl vycvičen a v souladu s běžným policejním postupem. Proto by neměl čelit žádnému obvinění,“ uvedl jeho právník a dodal, že Noor vyjádřil rodině svou soustrast. 

Podle obžaloby ale nejsou žádné důkazy, že by situace pro policistu představovala hrozbu, za které by byl oprávněn použít zbraň. Noor před vyšetřovateli odmítl vypovídat. Za vraždu mu nyní hrozí až pětadvacet let vězení, za zabití až deset let. Snoubenec a otec Justine obvinění strážníka uvítali, zároveň ale uvedli, že její život to nevrátí.

Mohamed Noor
Zdroj: Reuters

Noor je somálského původu a do Spojených států se přistěhoval. U policie v Minneapolis sloužil v době incidentu krátce přes dva roky. Policisté měli při zásahu na těle kamery, ale nebyly zapnuté. Ani kamera umístěná v autě střelbu nezachytila.

K incidentu došlo loni v červenci před domem, kde mladá učitelka meditace a jógy žila se svým snoubencem. Na tísňovou linku zavolala krátce před půlnocí kvůli podezření ze sexuálního napadení v jejich sousedství (místo patří k poměrně klidným oblastem s nízkou kriminalitou).

Svědci popsali minneapolisskému listu, že přišla v pyžamu k policejnímu autu a mluvila s řidičem. Druhý policista na ni z místa spolujezdce vystřelil. Podle zjištění lékaře byla příčinou Justininy smrti střelná rána do břicha.