Řecký neonacista zabil hip hopera. V ulicích tisíce demonstrantů

Atény – V řecké metropoli byl v noci ubodán k smrti levicový muzikant Pavlos Fyssas. Podezřelým je člen neonacistické strany Zlatý úsvit. Strana ale jakoukoli souvislost s vraždou odmítá. Zlatý úsvit má v parlamentu dvě desítky poslanců. V Aténách večer kvůli incidentu demonstrovalo 5 tisíc lidí. Další protesty jsou hlášeny i z dalších řeckých měst. Sociální napětí v zemi roste s tím, jak přibývají další a další roky, kdy na obyvatele dopadají následky úsporných opatření.

Fyssas byl antifašista a hip hoper. Ubodán byl před kavárnou. Podle svědků se tak stalo po fotbalové hádce několika různých skupin lidí. Muzikanta následně napadla skupina patnácti mužů, píše server BBC News.

Podle policie se pachatel hlásící se k neonacistům k činu přiznal. Než zemřel, stačil muzikant útočníka identifikovat. Činitelé strany, odpovědné za sérii násilných incidentů, při nichž zbili
cizince nebo řecké názorové oponenty, se ale obvinění z odpovědnosti za vraždu brání.

Protest v řecké metropoli se zvrhl v násilné potyčky

Večerní demonstrace se zvrhla v násilné střety mezi manifestanty a policií. Část demonstrantů házela na policisty kamení a kusy dřeva, na což pořádkové síly odpověděly slzným plynem. Podle agentury AFP většinu účastníků protestní akce tvořili krajně levicoví aktivisté a anarchisté, kteří v jejím průběhu také podpalovali v ulicích odpadkové koše.

Další střety byly zaznamenány v Soluni na severu země, ale také v Patrasu, Larise, Xanthi a rovněž v krétském Chania.

Potyčky v Řecku
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP Photo

Extrémismus na vzestupu, řecká vláda chystá nový zákon    

Vražda se udála v průběhu demonstrací proti plánům vlády na snížení tisíce pracovních míst ve veřejném sektoru. Na místě útoku položili zpěvákovi fanoušci a stoupenci květiny a zapálili tam svíčky. Různé osobnosti včetně politiků a médií incident ostře odsoudily.

Řecký ministr pro veřejný pořádek zrušil kvůli vraždě cestu do Říma. Podle Nikose Dendiase je situace kritická. Ministr vyjádřil hlubokou lítost nad incidentem. Vláda prý brzy předloží nový zákon namířený proti politickému násilí a ozbrojeným skupinám. Vládní socialisté nato prohlásili, že by měl být Zlatý úsvit považován za kriminální skupinu.

Zlatý úsvit
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris