V Texasu zřejmě řádí sériový bombový atentátník, dva lidé už zemřeli

Obavy Texasanů rostou. V Austinu vybuchla další balíková bomba – na rozdíl od předchozích případů si ale nevyžádala mrtvé ani vážně zraněné. Za měsíc jde již o pátý útok. Nálož explodovala u distribučního centra americké společnosti FedEx. Policie zjišťuje, zda nejde o zločiny z nenávisti. Do akce se zapojilo i 350 agentů FBI.

„Jde zjevně o velmi narušenou osobu či osoby,“ prohlásil o pachatelích americký prezident Donald Trump, podle něhož se úřady snaží „přijít věci na kloub“. Podle jeho mluvčí nemají incidenty žádnou zjevnou spojitost s terorismem.

Zatím poslední útok se odehrál asi hodinu po půlnoci místního času v Schertzu, severovýchodně od San Antonia. Jedna osoba utrpěla lehké zranění, do nemocnice ale nemusela. Balíček byl plný hřebíků a šrapnelů.

Jde o první případ, kdy útočník využil zásilkovou službu – většina ostatních balíků byla doručena rovnou na adresu bydliště. Policie pak poslala tým, aby v zařízení FedExu poblíž letiště v Austinu prověřil další podezřelý balíček. 

Mezi oběťmi jsou černoši i běloši

První útok se odehrál 2. března, kdy v Austinu zahynul 39letý muž. Další dva proběhly 13. března. Při prvním z nich zemřel 17letý chlapec a jeho matka utrpěla vážná zranění. Při dalším útoku byla zraněna 75letá žena hispánského původu, která byla převezena do nemocnice ve vážném stavu. Oba mrtví byli černoši.

Při nedělní explozi v Austinu byli zraněni dva mladí muži – tentokrát běloši. Bombu aktivovaly samy oběti, které nevědomky zavadily o nastražený drát. Balíček byl u silnice v obydlené části města a postižení kolem procházeli nebo tlačili kola.

Policie se domnívá, že „balíčkové“ útoky spolu souvisejí. Za poskytnutí informaci, jež povedou k zadržení viníků, chce zaplatit 100 tisíc dolarů (dva miliony korun). Úřad guvernéra pak nabízí dalších 15 tisíc dolarů.

Policejní velitel Brian Manley už dříve prohlásil, že je třeba rozšířit varování nejen na to, aby se lidé nedotýkali podezřelých balíčků, ale také aby dávali pozor na jakýkoli „podezřelý předmět - na balíček, tašku, batoh, na cokoli, co je na místě, kam nepatří“.

Austinem se nyní podle agentury AP šíří obavy z dalších možných útoků a místním obyvatelům začínají připadat podezřelé i zcela nevinné předměty. Podle policie se od začátku útoků na tísňovou linku obrátilo více než 1200 lidí. Jenom během pondělí a úterý řešili policisté 420 telefonátů.

Vydáno pod