Sýrie předala Rusku důkazy: Chemií prý útočili povstalci

Moskva - Sýrie předala Rusku údajné důkazy, že za srpnový útok chemickými zbraněmi jsou odpovědní povstalci. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov převzal v Damašku příslušné dokumenty z rukou šéfa syrské diplomacie Valída Mualima. Žádné podrobnosti o nich nejsou známé, nicméně ruská strana je prý brzy začne pečlivě studovat. Rjabkov, který se dnes setkal také se syrským prezidentem Bašárem Asadem, zároveň prohlásil, že vývody inspektorů OSN, kteří následky útoku analyzovali, jsou „zpolitizované a předpojaté“.

„Nikdo nemůže zpochybňovat objektivitu inspektorů OSN,“ uvedl v reakci francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius; zároveň prohlásil, že je „velice překvapen“ slovy ruského diplomata. Zprávou, kterou v pondělí skupina inspektorů předala OSN, je podle Rjabkova Moskva rozčarována. Ruský diplomat po jednání s Mualimem novinářům nicméně řekl, že Sýrie je plně připravena spolupracovat při ničení svého chemického arzenálu. Na plánu likvidace se o minulém víkendu v Ženevě dohodli ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Západní státy a Rusko se rozcházejí v názoru na hodnocení zprávy inspektorů OSN. Podle Západu dokazuje jasnou vinu syrské vlády za srpnový chemický útok u Damašku, podle Moskvy ale zpráva nezodpověděla všechny otázky Ruska a na viníka neukázala.

Rjabkov se dnes setkal se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který ocenil pevný postoj Moskvy při podpoře Damašku. Stanovisko Ruska, které odmítá použití síly proti Sýrii, podle syrského prezidenta „napomáhá nastolení nového světového řádu“. „Prezident Asad poděkoval Rusku za podporu Sýrie v jejím boji se zuřivými útoky teroristů, které podporují okolní arabské země a Západ,“ uvedla ve zprávě o setkání Rjabkova s Asadem syrská televize.

Jak uvedl moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas, ruská média připomínají, že k chemickému útoku mělo dojít 21. srpna mezi třetí a pátou hodinou ranní - a přitom už v šest hodin ráno byly na místě zpravodajské štáby, které pořizovaly fotografie a videozáběry. Podle médií to svědčí o tom, že muselo jít o připravenou provokaci.

Důkazy od syrské vlády, že chemický útok u Damašku z 21. srpna byl dílem povstalců, hodlá Rusko předložit Radě bezpečnosti OSN. „Samozřejmě vše předvedeme v RB OSN,“ řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a dodal, že i tak má Moskva „spoustu informací“ o povstalecké „provokaci“. „Máme dost důkazů, že informace o použití chemických zbraní vyjadřují skutečnost, že opozice pravidelně páchá provokace, aby vyvolala údery a intervenci proti Sýrii,“ řekl ruský ministr. Obdobně se již dříve vyjadřoval ruský prezident Vladimir Putin.

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN jednali v úterý večer o návrhu rezoluce o kontrole a likvidaci syrských chemických zbraní. Dokument předložily Spojené státy na základě víkendové dohody s Ruskem, diskuse má ještě pokračovat. Generální tajemník Pan Ki-mun vyzval členské státy OSN, aby k situaci v Sýrii zaujaly důrazný postoj. „Mezinárodní společenství se musí postavit proti hrozbě chemických zbraní a musí též ukončit válku, která ničí Sýrii. Doufám, že se nám brzy podaří diplomatickou cestou dospět k mírové konferenci. Musíme pro to udělat všechno,“ prohlásil.

Syrský konflikt má také první izraelskou oběť: stal se jí arabský občan Izraele Muajd Agbaríja, který padl v boji poblíž damašského letiště v úterý. Jeho otec řekl, že syn odjel ještě se dvěma kolegy do Sýrie přes Turecko v srpnu a rodině o tom neřekl; příbuzní v úterý dostali fotografii jeho těla pořízenou na bojišti. V Sýrii bojují na straně opozice cizinci z nejméně desítky zemí. Izrael se snaží svou arabskou komunitu od zapojování do syrského konfliktu odradit. Bojí se, že se Arabové vrátí vycvičení v boji a budou to uplatňovat doma proti židovským občanům.

Inspektoři OSN se brzy vrátí do Sýrie

Šéf inspektorů OSN Ake Sellström prohlásil, že jeho tým se brzy vrátí do Sýrie, aby vyšetřil další oznámené chemické útoky. Zprávu, kterou předali OSN o útoku z 21. srpna, označil za předběžnou. Konečný dokument prý předají až po vyšetření zbývajících případů, jichž je 13 nebo 14. Sellström předpokládá, že by tato konečná zpráva mohla být zveřejněna do konce října. Skupina se bude zabývat útoky hlášenými na jaře, z nichž se navzájem obvinily armáda a opozice. Sellström řekl, že inspektoři neřeší otázku, kdo útočil. „To není součástí naší mise,“ řekl.

Většina Evropanů a Američanů rozhodně odmítá, aby jejich země vojensky zasáhly v Sýrii

Podle nejnovějšího průzkumu si 62 procent Američanů a 72 procent Evropanů myslí, že by se jejich země měly vyhnout vojenské intervenci v syrské občanské válce. Pouze 30 procent Američanů a 22 procent Evropanů cítí, že by jejich země měly zasáhnout. Průzkum provedla americká nadace German Marshall Fund, usilující o posilování transatlantické spolupráce, a italská soukromá nadace Compagnia di San Paolo, zkoumající názory veřejnosti v 11 evropských zemích, Turecku a USA.

Ze střední Evropy bylo do průzkumu zahrnuto Polsko a Slovensko, nikoliv však Česko. Na Slovensku si 85 procent dotázaných přálo zůstat mimo syrský konflikt. V Turecku, sousedícím se Sýrií, si 72 procent dotázaných přeje zůstat stranou, 21 procent se vyslovilo pro zásah.

Tisíce Syřanů živoří v děsivých podmínkách v povstaleckých čtvrtích města Homs, které už 15 měsíců obléhají vládní vojska. Tvrdí to opoziční aktivisté. Ti vyzývají k evakuaci civilistů z bojiště.

„Nikdo nemůže ani vejít ani odejít z obklíčených oblastí,“ prohlásil jeden z aktivistů a vyzval mezinárodní organizace, aby „zachránily děti, ženy a starce“. Většina lidí v obležení vykazuje známky podvýživy, chybí pitná voda a šíří se nemoci, informoval tento zdroj agentury AFP. Připustil, že většina lidí žijících v obklíčení se obává pronásledování od režimu Bašára Asada, a tak by se humanitární organizace měly postarat kromě evakuace i o „záruky, že nikdo nebude zatčen“.