Sledovat telefonáty je legální, rozhodl v USA soud

Washington - Rozsáhlý sběr údajů o telefonátech milionů lidí, který provádějí americké zpravodajské služby, je v souladu se zákonem. Vyplývá to z verdiktu zvláštního amerického soudu dohlížejícího na tajné služby. Podle soudkyně Claire Eaganové přihlížel soud i k odhalením bývalého spolupracovníka zpravodajských služeb USA Edwarda Snowdena, bez ohledu na ně však považuje činnost zpravodajců za legální.

Podle informací, které někdejší technik Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) Edward Snowden v červnu vynesl na veřejnost, monitoruje NSA v rámci tajného sledovacího programu například záznamy o délce trvání hovorů nebo o telefonních číslech, mezi nimiž hovory probíhají. Tato odhalení pobouřila část americké veřejnosti, politici včetně prezidenta Baracka Obamy však činnost zpravodajců vesměs hájili jako prevenci hrozby teroristických útoků. Třicetiletý počítačový expert Snowden získal dočasný azyl v Rusku. Spojené státy jej obvinily ze špionáže a snaží se dosáhnout jeho vydání.

Soud nyní rozhodl o tom, že každodenní sledování údajů o telefonátech milionů lidí neporušuje americké zákony na ochranu soukromí.