Procházková: Kdo povede Rusko po roce 2024? Motto dalších Putinových šesti let

Petra Procházková: V Rusku můžeme čekat změnu ústavy (zdroj: ČT24)

Hlavním tématem tohoto, zatím posledního volebního období prezidenta Vladimira Putina bude řešení otázky, co dál po konci jeho mandátu v roce 2024. Podle redaktorky Lidových novin Petry Procházkové, která se Ruskem dlouhodobě zabývá, dávají Putinovi jednoznačné výsledky víkendových voleb dobrou vyjednávací pozici, a země se může dočkat i zásahů do ústavy.

Volební výsledky jsou pro Putina velice důležité. Petra Procházková vysvětluje, že se snažil, aby vítězství, o kterém nikdo nepochyboval, bylo reprezentativní, jasné a nesporné. „Snažil se, aby mohl vystupovat jako vůdce milovaný většinou národa. To mu doma dává i výhodnou vyjednávací pozici k případné změně ústavy,“ dodává Procházková.

Vlastně hned ve chvíli, kdy Vladimir Putin vyhrál volby, se všichni ptali, co bude po roce 2024, až mu vyprší mandát. Mottem tohoto období bude hledání řešení jeho nástupnictví.
Petra Procházková
redaktorka Lidových novin

Procházková v pořadu ČT připomněla, že Putin je v plné síle a jeho úplného „odchodu z politické scény v roce 2024 se s největší pravděpodobností“ Rusko nedočká. „Existuje model, který by prezidentovi umožnil jen mírně pozměnit ústavu, aby mohl zůstat v nějaké jiné vytvořené funkci a jako prezident by byl zvolený někdo jiný, koho by si Putin vychovával,“ míní Procházková. 

Nyní je podle ní rozhodující, jestli ve vlivu na ruskou hlavu států zvítězí silová strana, kterou představují tajné služby a armáda, nebo o něco liberálnější ekonomické křídlo.

Putin změní tým. Dny Medvěděva jsou sečteny

Procházková nepopírá, že Putin je silná osobnost, a ne typ, kterého by někdo vodil jako loutku, ale na druhou stranu není jediný, kdo o všem rozhoduje. Staronový ruský prezident má podle Procházkové kolem sebe pevný tým, který rozhoduje kolektivně. „Ani Putin si nemůže dělat zcela, co se mu zlíbí,“ dodává.

Ruská hlava státu podle ní současně cítí, že už je u moci velmi dlouho a potřebuje veřejnost udržovat v napětí nebo očekávání něčeho nového. Procházková předvídá, že Putin bude hledat někoho, kdo by dodal jeho poslednímu volebnímu období „novou notu“.

Očekává, že bude hledat někoho mladšího a razantnějšího. Dny současného ruského premiéra Dmitrije Medvěděva, který na jedno volební období Putina vystřídal v čele Kremlu, jsou podle ní sečtené.

Petra Procházková: Dny premiéra Medvěděva jsou sečteny (zdroj: ČT24)