Afrínský exodus. Syrské město opustilo za několik dní 200 tisíc lidí

Při explozi v syrském Afrínu zahynulo v noci na pondělí 11 lidí. Oznámila to turecká tisková agentura Anadolu, podle níž je mezi mrtvými sedm civilistů a čtyři členové protureckých oddílů. V neděli se spojencům turecké armády povedlo město obsadit. Správa Afrínu oznámila, že před boji v minulých dnech uprchlo asi 200 tisíc lidí.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) informuje, že po vstupu Turků a jejich spojenců v Afrínu začalo rabování obchodů, domů i automobilů. Mezinárodní výbor Červeného kříže požádal v pondělí o zajištění přístupu k civilistům v Afrínu. Místní lidé podle něj nemají důvěru v turecký Červený půlměsíc.

Hevi Mustafá z kurdské civilní správy Afrínu řekl, že lidé, kteří odešli z města Afrín, se nemají kam uchýlit. „Ti, kdo mají auta, spí v autech, ti, kdo je nemají, pod stromy i s dětmi,“ informoval. Civilistům, kteří ve městě zůstali, podle něj hrozí násilí ze strany skupin podporovaných Tureckem.

Další kurdský představitel Aldar Chalíl tureckou ofenzivu označil za okupaci, která ohrožuje zbytek severní Sýrie. Kritizoval Turecko za útoky i za to, že v Afrínu vyvěsilo svoje vlajky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle něj usiluje o obnovu osmanského vlivu v Sýrii.

Turecko vede od ledna boj proti kurdským milicím YPG, jež označuje za teroristy. Dobytí Afrínu oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli. Že má Turecko Afrín pod kontrolou, potvrdila i exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), podle níž ale ne všichni bojovníci YPG odešli.

Místní správa ale tvrdí, že Kurdové, proti nimž se boj vede, jen mění strategii, rozhodli se ustoupit od přímého boje a přejít na gerilovou válku. „Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou,“ sdělil člen afrínské správy.

Mogheriniová má obavy

Turecko zkritizovala šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. „Mám z toho obavy,“ řekla a vyzvala Turecko, Rusko a Írán, aby zajistily plnění příměří v dohodnutých zónách. Turecký vicepremiér Bekir Bozdag řekl, že turečtí vojáci v Afrínu nezůstanou a ponechají oblast „jejím pravým majitelům“. Obsazením Afrínu se podle něj zásadním způsobem snížilo ohrožení turecké hranice. Turci prý se zmocnili zbraní, jež za sebou nechali Kurdové a které jim „dodaly USA“.

Boj o Afrín je šancí pro IS

Turecko ofenzivu v pohraniční oblasti Afrín zahájilo kvůli tomu, aby YPG vytlačilo od své jižní hranice se Sýrií. Dalším cílem turecké armády je oblast Manbídže východně od Afrínu, v níž působí také američtí vojáci. USA a YPG jsou totiž spojenci v boji proti Islámskému státu (IS) a Spojené státy podobně jako Francie poskytují milicím YPG zbraně a výcvik.

Mluvčí syrských oddílů, v nichž převládají Kurdové, už oznámil, že kvůli turecké ofenzivě se zastavilo tažení proti IS v Dajr az-Zauru na východě Sýrie. Mluvčí  kurdsko-arabské koalice Lajla Abdalláhová řekla, že v Dajr az-Zauru lidé z IS stále jsou a že boji v Afrínu se jejich přítomnost prodlouží.