OBSE: V ruských volbách nebylo konkurenční prostředí, neregulérnosti měly posílit účast

Kvůli omezování základních svobod a registrace kandidátů nebylo v ruských prezidentských volbách vytvořeno konkurenční prostředí. Podle agentury Reuters to uvedla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Kromě znemožnění konkurence pro jasného vítěze Vladimira Putina poukázali pozorovatelé mise OBSE také na neregulérnosti, jejichž cílem bylo posílit volební účast.

OBSE uvedla, že ruské úřady omezovaly politická práva občanů a základní svobody, jako je svoboda shromažďování a svoboda slova. Řada aktivistů, kteří zpochybňovali legitimitu voleb, byla zadržena. Hlasování „se konalo ve velmi kontrolovaném právním a politickém prostředí, v němž byl neustále vytvářen tlak na kritické hlasy“, konstatovala OBSE.

Pozorovatelé si všimli řady opatření, včetně nepatřičného vyvíjení tlaku na voliče, s cílem zvýšení volební účasti.
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě
o ruských prezidentských volbách

Organizace také poukázala na to, že ruská média poskytovala před volbami široký prostor Putinovi a nevytvořila rovné podmínky pro kandidáty. Proces řešení stížností na průběh voleb postrádal transparentnost, podotkla dále OBSE, která do volebních místností v Rusku vyslala 481 pozorovatelů.

Kritici již dříve uvedli, že ruské úřady omezily politickou soutěž, když neumožnily kandidovat opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Nejviditelnější Putinův soupeř do voleb zasáhnout nemohl kvůli problematickému odsouzení za údajnou krádež.

Opozice také v neděli upozornila na četné případy volebních nesrovnalostí a podvodů. Kromě vhazování několika volebních lístků jedním hlasujícím, které bylo v některých případech zachycené i na video a zveřejněné na internetu, poukázali kritici také na to, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí.

Zpravodaj ČT: Organizace Golos uvádí přes 1700 narušení voleb, to je zatím nejméně (zdroj: ČT24)

Někde byly výsledky anulovány

Právě kvůli prošetřování údajných neregulérností, jako je vhazování více lístků jednou osobou do urny, anulovala ruská ústřední volební komise výsledky v některých okrscích. Informovala o tom předsedkyně volební komise Ella Pamfilovová. 

Anulování volebních výsledků se nově týká tří regionů. Jde o dva okrsky v Dagestánu, čtyři v Kemerovské oblasti a jeden v Tjumenské oblasti. 

Už dříve anulovala regionální volební komise výsledky voleb v jednom z okrsků ve městě Ljubercy v Moskevské oblasti. Poté, co kamery zachytily vhazování balíku lístků do urny členy volební komise, byla urna zapečetěna a dosud vhozené lístky byly prohlášeny za neplatné. 

Volební komise ale tvrdí, že nezaznamenala porušení volebních pravidel, které by výsledek hlasování jakkoli ovlivnilo. Komise prý také neregistruje žádné závažné stížnosti na neregulérnost hlasování. Stížností bylo prý tentokrát „přinejmenším dvakrát méně než při posledních volbách“ v roce 2012.

Pamfilovová rovněž popřela zvěsti o tom, že na některých místech byli pozorovatelé vykázáni z volebních místností, či že byli dokonce napadeni.

  • Ve volbách hned v prvním kole získal nový šestiletý mandát dosavadní prezident Vladimir Putin, který po sečtení 99,84 procenta lístků obdržel 76,67 procenta hlasů.