Rusko dál viní z chemického útoku povstalce, Francie Asada

Damašek - Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius se v Moskvě snaží přesvědčit Kreml o potřebě „silné“ rezoluce Rady bezpečnosti o chemických zbraních Sýrie. Experti OSN již potvrdili chemický útok bojovým plynem sarinem, neukázali ale na viníka. Rusko je dle ministra zahraničí Sergeje Lavrova stále toho názoru, že za chemickým útokem v Sýrii mohla být opozice. Francie to vylučuje, odpovědný prý je Damašek. Podobně hovoří i Spojené státy a Velká Británie. Syrská opozice žádá OSN, aby režim v Damašku pohnala před mezinárodní justici.

„Všechno, co se stalo - od fyzického vyjmutí vzorku z prostředí až po jeho umístění do nádoby - jsme zdokumentovali. To, co jsme nenafotili, viděl vždy profesionální vyšetřovatel nebo inspektor,“ konstatoval šéf mise OSN Scott Cairns. 

Syrská opozice soudí, že svět nyní musí reagovat rychle. Vyzvala OSN, aby syrskou vládu pohnala k Mezinárodnímu trestnímu soudu. „Syrská koalice vyzývá OSN, aby skoncovala s kulturou beztrestnosti v Sýrii a aby zabránila režimu páchat další zločiny proti lidskosti,“ stojí v prohlášení syrské národní koalice.

Podle 38stránkové zprávy inspektorů OSN útočníci použili až 350 litrů nervového plynu sarin. Jeho přítomnost vykázalo 85 procent krevních vzorků, které inspektoři v Sýrii odebrali obětem a raněným. Stopy nesly i zbytky raket. O tom, kdo je odpálil, ale zpráva mlčí.

Asadův režim vlastní sarin, upozorňují USA

Inspektoři sice potvrdili, že při útoku 21. srpna na předměstí Damašku zabíjel sarin, neuvedli ale, kdo bojový plyn použil. Podle Spojených států, Francie a Británie ovšem zpráva posiluje důkazy, že za útokem stál režim Bašára Asada. „Je důležité poznamenat, že režim disponuje sarinem a nemáme žádné poznatky o tom, že by ho opozice měla také,“ podotkla stálá velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Syrské ministerstvo zahraničí reagovalo rozhořčeně na požadavek Francie, Británie a USA na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. „Asad je legitimní prezident, kterého zvolil syrský lid, a zůstane jím, dokud si to Syřané budou přát,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Prezident Vladimir Putin už dříve několikrát zopakoval, že za útokem podle Ruska stáli povstalci. „Myslím, že někteří kolegové si vyvodili své vlastní závěry. Mohli jsme se zatím na zprávu podívat jen v rychlosti, ale nemohli jsme ji prostudovat,“ sdělil stálý velvyslanec Ruska při OSN Vitalij Čurkin. 

Sergej Lavrov
Zdroj: Laurent Gillieron/ČTK/AP

Rusko odmítá možnost násilné odvety

Rozpor ale zatím nic nemění na plánu Ruska a USA dostat pod kontrolu a následně zlikvidovat syrský chemický arzenál. Dohoda, kterou syrská strana akceptovala, odložila bezprostřední hrozbu amerického vojenského zásahu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Základem připravované rezoluce je ruský plán. S pohrůžkou násilné odvety za jeho neplnění ale Rusko nesouhlasí. 

Laurent Fabius, francouzský ministr zahraničí:

„Věříme, a už jsme to několikrát řekli v návaznosti na zprávy našich tajných služeb, že zpráva inspektorů OSN dokazuje, že zodpovědnost za chemické útoky z 21. srpna nese syrský režim, tedy režim Bašára Asada.“

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„Chceme, aby události z jednadvacátého srpna byly zkoumány nestranně, objektivně a odborně. Máme totiž vážné důvody se domnívat, že šlo o provokaci ze strany rebelů.“

Lavrov před zahájením besedy s Fabiusem prohlásil, že očekává „detailní“ vysvětlení francouzského stanoviska. Zdůraznil zároveň, že jeho víkendové ujednání s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym žádný plán na potrestání Damašku neobsahuje. Lavrov uvedl, že při jednání v Ženevě bylo jasně řečeno, že to nebude rezoluce zaštítěná článkem 7 Charty OSN, která umožňuje potrestat neplnící stranu i silou. Rusko dosud veškeré pokusy o protisyrskou rezoluci Rady bezpečnosti s využitím svého veta blokovalo.

  • OSN snížila po srpnovém útoku chemickými zbraněmi humanitární pomoc Sýrii. Důvodem jsou hlavně problémy s dostupností postižených míst.

Stálí členové RB OSN projednají návrh rezoluce o Sýrii

Zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Ruska, USA, Británie, Francie a Číny) se dnes sešli v New Yorku k jednání o návrhu rezoluce o kontrole a likvidaci syrského chemického arzenálu. Návrh předložili Američani, Britové a Francouzi na základě dohody dosažené o víkendu v Ženevě mezi Ruskem a USA. Ke schůzce a návrhu chystané rezoluce nezveřejnili diplomaté žádné podrobnosti, sejdou se znovu ve středu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Radu, aby k Sýrii přijala silnou rezoluci. Dokument musí mít „zuby“, řekl na dnešní tiskové konferenci v New Yorku. Šéf OSN prý doufá, že Rusko a USA ukážou vůdčí sílu. „Máte významnou, rozhodující a historicky morální povinnost,“ prohlásil. Připravovaná rezoluce musí být podle Pan Ki-muna vynutitelná. „Nejefektivnější cestou“ k tomu je podle něj odkaz na sedmý článek Charty OSN, umožňující použití síly v případě, že Sýrie svým závazkům nedostojí. Právě zahrnutí takové pohrůžky do textu rezoluce je ale jádrem sporu mezi západními mocnostmi a Ruskem. 

Pumový útok na syrsko-tureckém přechodu zabil sedm lidí

Exploze nálože umístěné v autě na syrské straně hraničního přechodu Báb al-Havá do Turecka dnes zabila nejméně sedm lidí a dalších 20 zranila. Oběťmi jsou civilisté čekající ve frontě na průchod do sousedního státu. Výbuch se odehrál u silniční uzávěry kontrolované islamistickými bojovníky před vstupem do prostoru přechodu ve vzdálenosti několika set metrů od tureckého území. Přechod mají v rukou rebelové, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Jordánský uprchlický tábor Zátarí
Zdroj: ČT24

V Sýrii mezitím pokračují boje a stoupá i počet lidí, kteří opouštějí své domovy. Záchranu pak hledají především v okolních státech - například v Jordánsku. Uprchlickému táboru Zátarí se začalo přezdívat čtvrté největší jordánské město. Žije tu už přes sto tisíc lidí a jejich počet neustále stoupá. Každý den se tu rozdá půl milionu kusů chleba.

Podle úřadů uteče ze Sýrie přibližně každých deset minut alespoň jeden člověk, v Zátarí se každých deset minut narodí jedno dítě. Postupně tu vyrostly stany, školy i trhy a teď tu mají i vlastní měnu. Dřív dostávali uprchlíci všechno na příděl, teď si tu za speciální kupony mohou koupit, co zrovna potřebují. Mohou je použít i v obchodech v okolních vesnicích a městech. Pomoc do Zátarí posílá i Česká republika. Jen během září uvolnila vláda Jiřího Rusnoka syrským uprchlíkům v Jordánsku čtyři miliony korun.

Táboru Zátarí se říká čtvrté největší jordánské město (zdroj: ČT24)