Grandiózní podfuk, zpochybnil ruské volby opozičník Navalnyj, který nesměl kandidovat

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, kterému úřady nedovolily kandidovat na post prezidenta, upozorňuje na falšování voleb a překážky kladené pozorovatelům. Těch má po celé zemi, jak tvrdí, více než 33 tisíc. „Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože Vladimir Putin i tak všechny porazí,“ napsal opozičník na svém webu.

Už sám začátek voleb byl podle Navalného tradiční: pozorovatele v Krasnodarském kraji nepustili do volebních místností pod záminkou, že všechna místa pozorovatelů už jsou obsazená, a to prý „podivnými týpky z úřadů“.

Na videozáznamu z Dálného východu je podle Navalného zase vidět, že hlasovací lístky už byly v urnách ještě před tím, než se otevřely volební místnosti, byť podle zákona má být urna prázdná a zapečetěná. Dochází podle něj také ke „klasickému“ vhazování padělaných hlasovacích lístků do uren.

Nevládní organizace Golos, která roky monitoruje ruské volby a kterou před časem úřady kvůli financování z ciziny označily za „zahraničního agenta“, se zatím dopočítala více než dvou tisícovek případů porušení pravidel, včetně vhazování lístků do volebních uren či opakovaného hlasování.

Navalnyj: Proč kandidáti mlčí?

Ze zvědavosti jsem se přihlásil na Twitter a zkontroloval, zda kandidáti píší o podvodech. Chovají se, jako by se nic nedělo.
Alexej Navalnyj
ruský opoziční politik a aktivista

Navalnyj pokáral sedm vyzyvatelů stávajícího prezidenta Vladimira Putina, že o volebních podvodech dosud mlčí. „Jak já, tak tisíce lidí po celé zemi celý den hovoříme o porušeních pravidel, vhazování padělaných hlasovacích lístků, podvodech a tak dále. A co naši kandidáti?“ rozhořčil se opoziční předák, jemuž nebylo dovoleno kandidovat kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu za údajnou krádež.

„Zaručuji, že ve 21 hodin moskevského času všichni prohlásí: dostali jsme tak málo hlasů, protože to zfalšovali,“ napsal dále Navalnyj. „Tito kandidáti si nezaslouží váš hlas, nesnažili se si jej odpracovat a teď nevyvíjejí ani nejmenší snahu jej ubránit. Přestaňte podporovat ty, kdo na vás kašlou. Jinak tak tomu u nás bude vždy,“ vzkázal voličům.

  • Navalnyj na svém webu zveřejnil interaktivní mapu s údaji o účasti a porušování pravidel v jednotlivých regionech.

Volební komise v Moskevské oblasti potvrdila, že v obci Ljubercy jeden z členů volební komise vhodil do urny svazek hlasovacích lístků, jak potvrdil záznam z kamery. Urna byla následně zapečetěna a všechny hlasy budou označeny za neplatné. Případ vyšetřuje policie. Podobně byla zapečetěna i jedna volební urna v Rostově na Donu.

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová mezitím jako „žertovnou“ odmítla první stížnost z Krasnodarského kraje na jihu Ruska, požadující zrušit výsledky prezidentských voleb. Pamfilovová ujišťuje, že zajistí, aby volby byly svobodné a poctivé, přestože Navalnyj obvinil komisi, že chystá „grandiózní podfuk“ s miliony hlasů, aby zajistila Putinovi zvolení prezidentem při náležitě vysoké účasti.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin