Římskokatolická církev volá po změně politiky na Kubě

Havana - Římskokatolická církev na Kubě vyzvala komunistický režim k politickým reformám v zemi. Ty by měly provázet už zahájené sociální a ekonomické změny. Biskupská konference tak učinila ve svém prvním zveřejněném pastýřském listu po dvaceti letech. Na Kubě je povolena jen komunistická strana, i když členství v ní není podmínkou pro zastávání politické funkce. Vláda neuznává právní status opozičních organizací, které obviňuje, že jsou financovány ze zahraničí a jejich cílem je podkopat revoluci.

Dokument vyzývá úřady k politické otevřenosti, která bude zahrnovat „právo na různorodost s respektem k myšlení, ke kreativitě a k hledání pravdy“. „Jsme přesvědčeni, že v naší kubánské realitě je nezbytná obnova či aktualizace právního řádu, pokud jde o politický systém. Stejně jako tomu bylo v ekonomických aspektech,“ uvádí se v pastýřském listu nazvaném Naděje nezklame.

Biskupská konference vydala naposledy pastýřský list - nazvaný Láska čeká všechny - v roce 1993. Vyvolala jím tehdy kontroverze, neboť dokument obsahoval kritiku režimu. Dnes zveřejněný pastýřský list podle AP mimo jiné oceňuje reformní program, který prezident Raul Castro zahájil v roce 2010.

Dagoberto Valdés:

„Myslím, že tento list reaguje na podnět papeže Františka, který vyzval k tomu, aby církev vyšla do ulic. Ve smyslu, že církev tu není sama pro sebe, ale po zbytek společnosti. Takže kubánští biskupové vlastně přináší svému lidu dobré zprávy. Stávají se hlasem těch, co hlas nemají, A je to nejen o reformách… Biskupové uvedli jednu významnou větu: Musíme přejít od státu otcovského typu ke státu, kterého se budeme účastnit. Aby občané měli svůj vlastní životní projekt. Taky píší, že mít životní projekt a moci se vyvíjet na Kubě, je znamením naděje. A neděje nezklame, což je titul toho listu.“

Dagoberto Valdés je aktivní kubánský katolík a občanský aktivista, spolupracuje s církví už přes čtyřicet let. Původně zemědělský inženýr, 10 let pracoval za trest za jeho občanskou angažovanost v rámci katolické církve ve sběru palmových listů v Pinal del Río. Dostal řadu mezinárodních cen za činnost v rámci církve a kubánské občanské společnosti. V září 2013 byl hostem Fora 2000.

Provedené změny zahrnují zvýšení drobného soukromého podnikání, legalizaci obchodu s nemovitostmi a s ojetými vozidly, decentralizaci státních podniků a zrušení podmínek pro získání výjezdních víz, které po desítky let znemožňovaly mnohým Kubáncům výjezd do zahraničí.

Biskupové ale zároveň upozorňují, že mnohé je ještě třeba změnit. Jako příklad uvádějí nízké platy odborníků a státních zaměstnanců v oborech, jako jsou zdravotnictví a školství.

Dagoberto Valdés v rozhovoru pro ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod