V sídle amerického námořnictva se střílelo: 13 mrtvých

Washington – V areálu amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu bylo při střelbě zraněno několik lidí, tři z nich vážně. Zemřelo nejméně 13 osob. Policie už zlikvidovala jednoho útočníka. Agentura Reuters uvedla, že jde o Aarona Alexise. Policie ale dál pátrá po dvou možných střelcích. Jejich motiv zůstává neznámý. Podle amerických úřadů ovšem není důvod domnívat se, že střelba v objektu byla teroristickým činem.

Zabitým střelcem je podle úřadů zaměstnanec námořnictva, jehož pracovní zařazení se letos změnilo. U jeho těla se našla automatická puška a pistole. Jednalo se podle očitých svědků o vysokého „tmavého“ muže , který byl oblečený „celý v modrém“.

Podle nejmenovaných policejních zdrojů se jedná o 34letého Aarona Alexise původem z Texasu. „Jen se otočil a začal pálit. Mířil vysoko a netrefil. Nic neříkal. Jakmile jsme si uvědomili, že střílí, snažili jsme se utéci z budovy,“ řekla zaměstnankyně úřadu Terrie Durhamová, která s kolegy narazila na střelce v hale třetího patra.

Střelba vypukla z dosud neznámých důvodů v 08:20 místního času (14:20 SELČ), upřesnilo vojenské námořnictvo v prohlášení. Nejprve se v médiích hovořilo pouze o jediném střelci. V prostorách, kde je velitelství námořních operací i správní budovy, je stále „aktivní střelec“, konstatoval mluvčí policie v americkém hlavním městě Anthony Clay.

Svědci popisovali střelce rozdílně

Teorii o více útočnících rozvířili podle všeho zaměstnanci, kteří postupně opouštěli budovu. Jejich výpovědi o popisu útočníka se totiž značně lišily. Například Todd Brundidge stál v jednu chvíli od střelce jen pár metrů. „Zrovna jsem telefonoval, když přiběhl kolega a říká: 'Hele, tohle není požární poplach, ale někdo tady střílí'. Okamžitě jsme běželi ven a po cestě nabírali další lidi. Na konci jedné chodby jsme spatřili muže, který po nás začal střílet. Výstřely se ale ozývaly i z jiné části budovy,“ řekl svědek.

Střelba ve Washingtonu
Zdroj: Manuel Balce Ceneta/ČTK/AP Photo

Washingtonská policejní šéfka Cathy Lanierová na tiskové konferenci prohlásila, že předpokládaní útočníci byli oblečení ve vojenském stylu. Podle BBC nyní policie pátrá po jednom mladém bělochovi nosícím vojenský oděv a jednom černochovi kolem padesáti let. Policie vyzvala, aby se lidé schovali ve svých kancelářích a neopouštěli je.

Kvůli pátracím vrtulníkům nad objektem zastavilo washingtonské Reaganovo letiště na několik hodin odlety. V budově pracují zhruba tři tisíce lidí.

Obama označil útok za „zbabělý čin“

„Stále nevíme veškerá fakta. Chceme ale poděkovat námořnictvu, policii a doktorům - všichni zareagovali rychle. Učiníme vše, aby pachatelé byli dopadeni,“ konstatoval prezident Barack Obama s tím, že jde o zbabělý čin, který musí být potrestán.

Ten požádal místní i federální úřady, aby se na vyšetřování podílely společně. Podle Obamy útočníci mířili na vojenské námořnictvo i civilní personál. „Modlíme se za všechny, kdo byli postiženi, jsme v myšlenkách s jejich rodinami,“ dodal prezident. Mezi oběťmi jsou podle médií nejméně dva policisté.

Barack Obama, americký prezident:

„Terčem byli muži a ženy, kteří pracují pro svoji zemi. Byli to patrioti, kteří vědí, jak čelit podobným hrozbám v zahraničí. To, co se stalo dnes, ale nikdo nečekal – aby na ně byl proveden zbabělý útok na domácí půdě. Uděláme vše pro to, aby byli útočníci potrestáni.“

Na místo dorazily desítky vozidel záchranné služby i vrtulníky, které se snaží evakuovat raněné. Lidem v okolí areálu bylo doporučeno, aby nevycházeli. Zavřené zůstávají blízké školy, jelikož panují obavy, aby jeden z útočníků neuprchl ven z areálu. V blízkosti budovy jsou ale i další klíčové instituce - například Bílý dům nebo Pentagon.

Americké vojenské námořnictvo uvedlo, že zaznamenalo ráno v budově tři výstřely. Armáda později uvedla, že může být střelců víc. 

„Jedná se o sídlo důležité části námořnictva, kde se plánuje výstavba plavidel, ponorek a kde se pro ně zajišťuje rozpočet. Je to důležité centrum s přísnými bezpečnostními prověrkami,“ připomněl zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.

Výběr případů střelby do lidí v USA v posledních letech (deset a více obětí):

16. dubna 2007 - Student z Jižní Koreje Čo Sung-hu postřílel na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v Blacksburgu 32 lidí a pak spáchal sebevraždu.

24. prosince 2008 - Bruce Jeffrey Pardo, převlečený za Santa Clause, přišel krátce před půlnocí na vánoční večírek na předměstí Covina v Los Angeles a postřílel devět lidí; dům zapálil a několik hodin na to jinde spáchal sebevraždu.

3. dubna 2009 - Naturalizovaný imigrant z Číny Jiverly Antares Wong postřílel ve středisku pro imigranty v Binghamtonu (stát New York) 13 lidí; poté spáchal sebevraždu.

5. listopadu 2009 - Psycholog americké armády, major Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a asi 29 osob zranil na vojenské základně Fort Hood v Texasu.

19. července 2012 - Maskovaný střelec James Holmes při premiéře nového filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal na předměstí Denveru v americkém státě Colorado postřílel 12 lidí.

16. září 2013 - Nejméně 12 lidí přišlo o život a několik dalších bylo zraněno při střelbě v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu. Mezi oběťmi jsou nejméně dva policisté, ze zraněných jsou tři v kritickém stavu. Motiv střelby jednoho až tří útočníků se stále nezná.