Muž z jeskyně, který leccos vytrpěl, líčí čínská propaganda prezidenta Si

Události: Čínský prezident politicky dozrál v jeskyni (zdroj: ČT24)

Prezidentem Číny bude dalších pět let Si Ťin-pching. Podle očekávání ho poslanci zvolili jednomyslně. Nejmocnější čínský vůdce posledních desetiletí prožil mládí v jeskyni. V Číně nejde o nic zvláštního. V podobných domovech bydlí desetimiliony Číňanů dodnes.

Současného čínského prezidenta poslali v 60. letech do vesničky Liang-ťia-che v severní Číně. Bylo mu 15 let, vrcholila kulturní revoluce a Mao Ce-tung se vypořádával s odpůrci. Rudé gardy zavraždily statisíce lidí a miliony studentů a intelektuálů vyhnaly na převýchovu.

Znelíbil se i otec Si Ťin-pchinga a jeho syn tak sedm let spal na tvrdé matraci v jeskyni. Později říkal, že v té době politicky prozřel. „Zformovalo se tam mnoho mých myšlenek i charakterových vlastností,“ vyprávěl v roce 2004.

Drsný život prezidenta Si

Zaprášená obec Liang-ťia-che se díky sedmiletému pobytu Si Ťin-pchinga stala téměř svatyní. Mnoho Číňanů cítí rozčarování kvůli privilegiím svých vůdců, a proto komunistická strana vykresluje prezidenta jako obyčejného muže z lidu, který neměl jednoduchý život.

Před vstupem do uzavřeného areálu návštěvníky prověřuje policie. Pohyb sledují agenti v civilu a kamery. Na místo vyráží hlavně výpravy straníků. Dozvídají se o čtyřech strastech, které vůdce snášel: blechy, špatné jídlo, tvrdá práce a přizpůsobení se rolnictvu.

„Generální tajemník strany tady prošel tvrdými podmínkami. Ví, jak žijí obyčejní lidé, takže může pracovat na konkrétních a praktických problémech,“ dojal se jeden z návštěvníků vesnice Che Tung-ťün. „Myslím, že mu záleží na lidech jako na členech rodiny. Je velmi starostlivý, pokud jde o lidi na venkově,“ přizvukovala další z hostů Kchao Tao-ling.

Prezidentské menu místo zelí

I ekonom Mao Jü-š', jeden z nejznámějších obhájců reforem, se stal obětí kulturní revoluce a byl odeslaný na venkov. Navzdory podobným zkušenostem oficiální ideologii prezidenta Si nesdílí. Podepsal i Chartu 2008 vyzývající k demokratickým změnám, jejíž autor Liou Siao-po zemřel ve vězení.

„Čína je diktatura. Netvrdím to jen já, vyplývá to ze samé podstaty. Vůdcové státu řeší problémy zpátečnicky, postrádají moderní myšlení. Hledají odpovědi v metodách Mao Ce-tunga, místo aby následovali vývoj světa,“ hořekuje ekonom.

Vesničané v jedné z nejchudších čínských provincií jsou však spokojeni. Pěstování zelí vyměnili za provozování jeskynních hotelů, prodej suvenýrů a vaření prezidentského menu.

Vydáno pod