Krejčíř může být vydaný do Česka, rozhodl soud v JAR. Konečné slovo bude mít ministr

Události: Krejčíř může být vydaný do Česka (zdroj: ČT24)

Radovan Krejčíř může být vydaný do Česka. V pátek o tom rozhodl soud v Jihoafrické republice, kde si Krejčíř odpykává trest za kriminální činnost. Podle tamního serveru IOL bude mít konečné slovo ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Zda je Masutha nakloněný vydání Krejčíře, zatím není jasné. Server IOL ale připomíná, že JAR stojí zajištění bezpečnostních opatření kolem Krejčíře miliony randů. Několikrát se totiž údajně pokusil o útěk. „Bude-li vydán, ušetří to daňovým poplatníkům mnoho peněz. Na druhé straně ale jeho zločiny poškodily Jihoafrickou republiku a jako země bychom měli požadovat spravedlnost,“ citoval server svůj zdroj.

Masutha má na rozhodnutí 180 dní. Krejčíř se může do 14 dnů odvolat k Nejvyššímu soudu. Podle reportéra ČT Jiřího Hynka, který dění kolem Krejčíře dlouhodobě sleduje, se zřejmě neodvolá: „Sám už dříve avizoval, že by se do České republiky chtěl vrátit, a to zejména s ohledem na stav, který je v místních věznicích.“ 

České ministerstvo spravedlnosti zatím nemá informaci o možném vydání Krejčíře oficiálně potvrzenou. Až rozhodnutí jihoafrického soudu obdrží oficiální cestou, zváží další postup, řekla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Krejčíř uprchl v roce 2005 z Česka před policejním vyšetřováním. V JAR žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. Za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami dostal 35 let vězení. V zemi ale pokračují ještě další soudy, ve kterých je obžalovaný.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení.

V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. Justice se ke kauze vrátí koncem března. Pokud by byl Krejčíř vydaný do ČR, mohl by žádat, aby český soud případy znovu projednal v jeho přítomnosti.

V JAR se Krejčíř snažil proces vydání zpomalit, v roce 2013 bylo řízení obnoveno. Krejčíř pak znovu proceduru pozastavil oznámením, že požádal o politický azyl. Žádost ale v roce 2016 stáhl, a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.