Izraelský unikát: křesťané, židé i muslimové se učí pohromadě v jedné škole už 155 let

Horizont ČT24: Křesťané, židé i muslimové se učí v izraelské škole už 155 let (zdroj: ČT24)

Unikátní multikulturní škola slaví v Izraeli 155. výročí. Tabeetha, kterou provozuje Skotská presbyteriánská církev, vyučuje pohromadě křesťanské, židovské i muslimské žáky, což je na rozhádaném Blízkém východě skoro zázrak. Smíšená škola dokázala přežít všechny války a politické otřesy během posledních 150 let, připomíná blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V každé třídě tvoří tři čtvrtiny žáků místní Židé a Arabové. Jak upozorňuje Jakub Szántó, v Izraeli je to zcela neobvyklý jev. Zbytek žáků jsou cizinci. Mezinárodní tým učitelů je v britské tradici i dle izraelských norem vzdělává v původní budově z dob Osmanské říše.

„Naší filosofií je přijímat děti všech náboženství. Jsme křesťanská škola, patříme Skotské církvi, tedy presbyteriánské církvi. Ale pracujeme s lidmi odkudkoliv. A funguje to,“ říká ředitelka školy Margaret MacDonaldová.

„Palestinské děti se ptaly, proč tu nemáme i palestinskou vlajku, když tu jsou prapory i všech ostatních. Vyřešili jsme to velmi rychle. Proč by tu neměla být i palestinská vlajka?“ dodává tisková tajemnice školy Maria Ivanova.

Dvakrát musela škola zavřít

Školu založila už v roce 1863 Jane Walker-Arnottová. „Skotská dáma si původně do Svaté země přijela léčit podlomené zdraví. Otřesné podmínky prastarého přístavu Jaffy ji ale dojaly a ona začala vyučovat 14 chudých děvčat z ulice. Později se přidal majitel slavné cestovní kanceláře Thomas Cook a koupil pro školu současný pozemek,“ přibližuje historii zpravodaj ČT.

Za 155 let divokého vývoje regionu zavřela Tabeetha svou modrou bránu jen dvakrát. Za první světové války, kdy ji obsadili turečtí a později britští vojáci. A v roce 1948 za války o izraelskou nezávislost. 

Teď pro změnu svádí boj o finance: „Stejně jako ostatní křesťanské školy se i Tabeetha potýká s omezením podpory izraelského ministerstva školství. Ta prudce poklesla ze 75 procent nákladů na pouhých 22 procent. O změnách financování se jedná,“ podotýká Szántó.