Šéf diplomacie KLDR je nečekaně ve Švédsku. Rozjíždí se přípravy na Kimovu schůzku s Trumpem

Do Švédska přiletěl na mimořádnou schůzku severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Na utajeném místě bude jednat se šéfkou švédské diplomacie Margot Wallströmovou. Hlavním tématem budou zřejmě přípravy historické schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. USA a KLDR nemají diplomatické vztahy, americké zájmy v Pchjongjangu tak zastupuje právě Švédsko.

Po sérii jaderných a raketových zbrojních testů se Pchjongjang od začátku roku začal přiklánět k diplomacii. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se měl v dubnu a v květnu sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, s nímž si donedávna vyměňoval jen urážky.

Místo a datum historického summitu zatím není známo. Byla by to vůbec první schůzka úřadujícího amerického prezidenta s vůdcem KLDR. Podle švédského ministerstva zahraničí budou Ri Jong-ho s Wallströmovou jednat právě o diplomatickém zastoupení USA, Kanady a Austrálie prostřednictvím Švédska a také o bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově.

„Pokud klíčoví hráči chtějí, aby Švédsko hrálo v tomto procesu nějakou roli, aby rozhovory zprostředkovalo, aby fungovalo jako nějaký kontakt, pak jsme připraveni,“ prohlásil švédský premiér Stefan Löfven. „Neměli bychom být ale naivní a domnívat se, že Švédsko tyto problémy vyřeší,“ upozornil.

Prohlášení týkající se výsledku švédské schůzky bude k dispozici v pátek večer. Podle švédského politologa Niklase Swanströma ale nelze očekávat, že bude oznámeno místo a datum setkání Kima s Trumpem.

Schůzka by měla proběhnout na neutrálním místě

Jako jedno z možných neutrálních míst pro setkání analytici zmiňují i Švédsko, ačkoli pravděpodobnější lokalitou se jeví mírová vesnice Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi. Hovoří se rovněž o Ženevě, New Yorku, ale i Trumpově floridském sídle Mar-a-Lago.

Severokorejský lídr ale zatím ani oficiálně nepotvrdil, že je připraven se s Trumpem sejít. O postoji KLDR informovali v Bílém domě členové jihokorejské delegace, kteří předtím se severokorejským diktátorem hovořili.

Sankce zatím nekončí

Pokud se uskuteční, půjde o nejsledovanější diplomatickou akci od návštěvy amerického prezidenta Richarda Nixona v Pekingu v roce 1972, kde ho přijal Mao Ce-tung, nebo od jednání prezidenta USA Ronalda Reagana se sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem ve Švýcarsku v roce 1985.

Nátlak na Severní Koreu včetně sankcí  bude nicméně pokračovat, než KLDR svá prohlášení o možné denuklearizaci promění v konkrétní činy, upozornil jihokorejský emisar Čchong Ui-jong. Jeho slova potvrdil i Bílý dům. Na „denuklearizaci Severní Koreje“ se prý Trump těší, mezitím ale musejí veškeré sankce dál trvat.

Jižní Korea a Spojené státy už nicméně oznámily, že v rámci zmírnění napětí zkrátí společné vojenské manévry, které mají začít v dubnu, a také omezí jejich rozsah.