K volbám v Rusku půjdou poprvé „Putinovy děti“. Volí ho kvůli charakteru i záruce stability

Horizont ČT24: Putin se u mládeže těší poměrně velké oblibě (zdroj: ČT24)

Generace Putin nebo Putinovy děti: ve víkendových prezidentských volbách v Rusku budou letos poprvé rozhodovat také ti, kteří se narodili v roce 2000. Tedy v roce, kdy Vladimir Putin poprvé oficiálně vstoupil do prezidentského úřadu. Pozorovatelé je označují za jeho největší fanoušky. Osmnáctiletí Rusové na něm většinou obdivují vůdčí charakter a vnímají ho jako garanta jistot.

Vladimir Putin se mezi ruskými mladými těší poměrně velké oblibě. „Nechci žádnou změnu. Mám rád stabilitu. To je můj názor,“ říká Aleksandr Zajcev, student a aktivista spolku Pracující mládež, která podporuje současnou hlavu státu.

Aleksandr si jiného prezidenta nedokáže představit. Tvrdí, že právě díky Putinovi se z něj stal patriot. „Jsem hrdý na prezidenta. Na naši zahraniční politiku. Na naše zbraně a naši armádu,“ říká Zajcev.

„Nějak jsme si na něj už zvykli,“ říká biatlonistka a instruktorka střelby Anna Nikitinová, proč i ona stejně jako další její vrstevníci bude volit Putina.

Vladimir Putin se po abdikaci Borise Jelcina stal zastupujícím prezidentem už 31. prosince 1999. Oficiálně se úřadu ujal o pět měsíců později. Od té doby ho podporují miliony Rusů. 

Moskva očekává 70 %,  ve velkých městech ale popularita Putina klesá

Ve velkých městech ale jeho popularita podle posledních čísel klesla. Četné protesty organizují i mládežnické spolky. „Vyzývám lidi, aby tyto volby bojkotovali a přidali se k voličské stávce. Já budu v jedné z vesnic pozorovatelem, dnes jsem dostal své instrukce,“ uvedl student a opoziční aktivista Aleksandr Běljajev.

Podle očekávání ale není pochyb o tom, že letošní volby Putin bez problémů vyhraje. Moskva mluví o 70 procentech: taková se očekává jednak volební účast a zároveň také Putinův výsledek. Otázkou je tak podle komentátorů spíše rok 2024 a způsob, jakým se bude Rusko dál ubírat.