Kmoníček: Trump a Tillerson se přetahovali o moc. Teď se musí připravit schůzka s Kimem

Kmoníček: Pompeo bude začínat znovu v budování týmu (zdroj: ČT24)

Donald Trump provedl zásadní změnu ve své vládě, vyměnil ministra zahraničí Rexe Tillersona. Podle českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka je hlavní příčinou sporů obou politiků „přetahovaná o moc“. Očekává, že před doplňovacími volbami ve Spojených státech dojde k dalším personálním změnám. Prvním úkolem nového šéfdiplomata Mikea Pompea bude příprava schůzky amerického prezidenta s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, řekl Kmoníček v pořadu Události, komentáře.

„Ministr Tillerson se během jednoho roku ve funkci pokoušel zapojit ministerstvo zahraničí do rozhodování o zahraniční politice USA. Prezident Trump s ním samozřejmě ihned začal zápasit o toto portfolio, což je v pozadí jejich výroků o tom, že se na mnoha odborných sporech nemohli shodnout,“ přiblížil český velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček.

„Byla to taková hra, přetahovaná o moc,“ dodal český velvyslanec. K tomu, že Tillerson se o svém konci v úřadu dozvěděl z Trumpova příspěvku na sociální síti Twitter, se Kmoníček nechtěl příliš vyjadřovat, souhlasil ale, že v rámci diplomacie jde o nestandardní řešení, které vyvolalo spekulace.

„Moji latinskoameričtí kolegové říkají, že to zcela jistě bylo kvůli sporu o Latinskou Ameriku, moji ekonomičtí kolegové říkají, že to bylo kvůli sporu o cla na hliník a ocel, někteří političtí komentátoři za tím vidí vliv Ruska a neshodu na přístupu k Ruské federaci zejména po posledních událostech ve Velké Británii,“ podotkl Kmoníček s odkazem na otráveného ruského exšpiona Skripala

Velvyslanec míní, že není nutné odchod Tillersona „přeanalyzovávat“. „Prezident Trump má ve zvyku často dělat to, co je mediálně nejefektnější. V každém dlouhodobém televizním seriálu na konci jednoho dílu dojde k překvapivé události, která otevírá díl další, v téže sérii následující. Možná, že to byla jenom takováto motivace,“ zauvažoval.

Úkoly pro Pompea: Najít lidi a připravit schůzku s Kimem

Podotkl, že několik hodin po Tillersonovi byl z ministerstva „odejit“ i jeho nejbližší náměstek Steve Goldstein. Ze šesti náměstků je tak aktuálně plnohodnotně obsazen již jen jediný, dvě pozice jsou ve schvalovacím řízení. „Mike Pompeo bude v zásadě začínat zcela znovu v budování týmu. Nebude muset lidi měnit, bude je muset nalézt,“ glosoval situaci.

Spekuluje se o dalších lidech, kteří by se mohli stát příští obětí personálních výměn. Tak jak se blíží říjnové doplňovací volby, Trump si bude dělat dva týmy, jeden vládní, jeden volební. Zřejmě dojde ještě k několika výměnám jak v Bílém domě, tak na ministerstvu zahraničí.
Hynek Kmoníček

Kmoníček vysvětlil, že krom sestavení okruhu spolupracovníků bude v příštích týdnech hlavním úkolem nového amerického šéfdiplomata připravit očekávanou a velmi riskantní schůzku Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

„Pokud by schůzka výsledek neměla, bude vnímána jako porážka, což před podzimními doplňovacími volbami (do Sněmovny reprezentantů) není nejlepší,“ upozornil český velvyslanec ve Spojených státech. A naopak soudí, že pokud by nastal průlom, šlo by o velký Trumpův úspěch.