Muslimce vadí obnažení chlapci. Na plavání musí, rozhodl německý soud

Berlín – Německý federální soud rozhodl, že třináctiletá muslimská dívka musí chodit na smíšené lekce plavání. Dívka si mimo jiné stěžovala na to, že se na lekcích nevyhne pohledu na obnažené hrudníky chlapců. Škola jí jako alternativu nabídla absolvovat plavání v takzvaných burkinách – tedy plavkách zahalujících celé tělo. To dívka odmítla. Podle soudu je ale právě tato nabídnutá alternativa dostačující. Otec dívky rozhodnutí podle agentury DPA přijal.

Rodiče dívky po soudu požadovali, aby muslimka Asmae Akcharová nemusela chodit na povinné hodiny plavání na škole ve Frankfurtu. Soud to odmítl s tím, že si dívka může obléci burkiny, jak jí nabídla škola.

„Musíme počítat s nábožensky pluralitní společností, s mnoha různými názory. Pravidlo svobody pak musí být zase v souladu s těmito názory. Ale pokud bychom ve všem vyhověli, pak by jakákoliv společná výuka byla prakticky nemožná,“ konstatovala mluvčí federálního soudu Renate Philippová.

Burkiny se ale zase nezamlouvaly dotyčné. „Burkiny mi příliš nepomohou, protože uvidím další lidi, kteří nejsou oblečení. A také to pro mě může znamenat vyřazení z kolektivu,“ podotkla studentka.

Právník dívčiny rodiny argumentoval tím, že segregace na hodinách tělocviku už existuje v některých katolických oblastech. V zemi ale už existují i sekulární tělocvičny, kde mají ženy vyhrazen svůj prostor.

Asmae Akcharová
Zdroj: ČT24

Rodina Akcharové je podle časopisu Der Spiegel původem z Maroka. Německý magazín dodal, že se dívce po stránce studia daří dobře od té doby, co školu začala navštěvovat. Muslimové tvoří zhruba pět procent populace osmdesátimilionového Německa.