Rusko oznámilo úspěšný test nové nadzvukové rakety

Rusko úspěšně otestovalo novou nadzvukovou balistickou raketu systému Kinžal. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Raketu odpálila ve vzduchu stíhačka MiG-31, střela pak zasáhla předpokládaný cvičný cíl.

Nový raketový systém Kinžal může zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 2000 kilometrů. Rakety mohou nést klasickou nebo nukleární hlavici.

Tento raketový systém byl jednou z řady nových zbraní, které začátkem března představil ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k poslancům. V působivé prezentaci tehdy ukázal široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá.

Byla mezi nimi například nová generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, ale i nový typ balistické rakety na jaderný pohon, která má mít podle Putina neomezený dolet a nepředvídatelnou letovou dráhu. Podle Putina už ji Rusko úspěšně otestovalo.

Rusko o raketách poháněných jaderným reaktorem mluví už několik let, nikdo je ale zatím neviděl. V polovině ledna roku 2015 oznámila ruská kosmická agentura, že pracuje na velmi nezvyklém projektu: na raketovém motoru s jaderným reaktorem, který by mohl do vesmíru vynést celou kosmickou loď. Podle ruských novin Izvestia tento projekt má na starost agentura Rosatom.