Trump: Kim před naší schůzkou slíbil „klid zbraní“. Setkání chválí Peking i Tokio

Trump předpokládá, že jednání s lídrem KLDR bude úspěšné (zdroj: ČT24)

Severní Korea se údajně zavázala, že kvůli chystané schůzce svého vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem zastaví sporné testy raket. Na svém twitterovém účtu o tom informoval přímo šéf Bílého domu, podle nějž chystané vrcholné setkání Washingtonu s Pchjongjangem kvituje Peking i Tokio.

O schůzce na nejvyšší úrovni, která má pomoct k deeskalaci napětí panujícího kvůli severokorejskému jadernému programu mezi Spojenými státy a KLDR, informoval ve čtvrtek jihokorejský emisar Čchong Ui-jong.

Trump a Kim si během loňského roku vyměňovali ostré slovní výpady, které vyvolávaly obavy z možné války. Summit, který má vést k denuklearizaci rozděleného Korejského poloostrova, by tak představoval aktuální diplomatický i historický zvrat.

Setkání se má uskutečnit nejpozději v květnu. Americké sankce namířené proti Pchjongjangu až do dosažení dohody potrvají.

Připravované setkání aktuálně komentoval i šéf Bílého domu a sdělil, že KLDR slíbila, že kvůli schůzce zastaví raketové testy: „Severní Korea neprováděla testy od 28. listopadu a slíbila, že je nebude dělat během našich schůzek. Věřím, že tento závazek splní.“ Obdobně ostatně už ve čtvrtek mluvil jihokorejský emisar, i podle něj se diktátor ze Severu zavázal ke zdrženlivosti v jaderných a raketových testech.

Datum setkání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem Bílý dům nezveřejnil. Není zcela jasné, k jakým setkáním se Trumpův komentář vztahoval ani jejich načasování, poznamenala agentura Reuters.

Trump: Čína je nápomocná, Japonci jsou nadšení

Trumpovo oznámení přichází po rozhovorech s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a japonským premiérem Šinzó Abem. „Prezident Si mi řekl, že oceňuje, že USA usilují o diplomatické řešení problému, než aby se uchylovaly ke zlověstné alternativě. Čína je nadále nápomocná!“ napsal Trump a dodal: „Hovořil jsem s japonským premiérem Abem, který je velmi nadšený rozhovory se Severní Koreou.“

Se šéfem japonské vlády Trump mluvil také o možnostech zlepšení americko-japonských vztahů. Zdůraznil, že nyní mají USA ve vzájemné obchodní výměně deficit ve výši 100 miliard dolarů, což podle něj „není spravedlivé ani udržitelné“.