Železná Erna vítězkou a přesto v potížích?

Oslo - Norsko povede po osmi letech pravicová vláda. Strany pravého středu získaly v parlamentních volbách jasnou většinu. Premiérkou se nejspíš stane šéfka konzervativců Erna Solbergová. Tu ale čekají nelehká koaliční jednání. Dvě menší -spíše středové - strany se totiž zdráhají jít do vlády s populistickou Pokrokovou stranou.

Nejsilnější stranou sice po volbách zůstali sociální demokraté dosavadního premiéra Stoltenberga, jenže v parlamentu nemají většinu, protože jejich koaliční partneři v hlasování výrazně ztratili. K vládě se tak po osmi letech dostane pravice. 

Strany pravého středu získaly v parlamentních volbách jasnou většinu – 96 ze 169 poslaneckých mandátů. Příští premiérkou tak bude nejspíš šéfka konzervativců Erna Solbergová. 

Odstupující premiér Jens Stoltenberg rivalce pogratuloval: „V souladu s tradicí norského státu předloží moje vláda rezignaci poté, co 14. října představíme rozpočet na příští rok. Tou dobou už bude zřejmé, že je nová vláda připravená se ujmout moci. V tuhle chvíli už ale mohu pogratulovat Erně Solbergové – nové premiérce.“ 

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)

V parlamentu čtyři přeživší z Utöyi

Jenže šéfka Konzervativní strany to nebude mít tak jednoduché. Své politické schopnosti bude muset prokázat při jednáních o koalici. Solbergová totiž kabinet nesestaví bez populistické pravicové Pokrokové strany, která získala 29 křesel. Jenže s tou zase do vlády nechtějí menší partaje. 

Pokroková strana chce mimo jiné zpřísnit imigrační politiku. Jejím členem býval i Anders Behring Breivik, který je odsouzený za masakr na ostrově Utöya a v Oslu. Strana se ale od teroristy jednoznačně distancovala a sám Breivik ji označil za příliš smířlivou.

Do parlamentu se přitom za Norskou dělnickou stranu dostali i čtyři přeživší Breivikova masakru. Breivik před dvěma lety na ostrově, kde se konal tábor socialistické mládeže, postřílel 69 lidí. Dalších osm lidí zemřelo, když předtím odpálil v Oslu bombu.

Erna Solbergová

Před volbami se Solbergová, které média přezdívají železná Erna, snažila ukazovat především svou mírnější politickou tvář. Slibovala zajištění pracovních míst, lepšího zdravotnictví, školství a lepších silnic, nešetřila při tom úsměvy. Tento obraz byl přitom na hony vzdálen časům, kdy zpřísňovala imigrační zákony v pozici ministryně místní správy za vlády koalice pravého středu v letech 2001 až 2005.

Profesor politických věd na univerzitě v Bergenu Terje Knutsen popsal Solbergovou jako „pevnou a spolehlivou, racionální typ“, ačkoliv podle něj zatím postrádá charisma svého předchůdce Stoltenberga.