Informace od tajné služby o italské mafii jsme využili ke třem obviněním, brání se slovenská policie

Slovenská policie na základě informací tamní tajné služby SIS obvinila z blíže neupřesněných deliktů dva pracovníky daňových úřadů a jednoho z italských podnikatelů Diega Rodu, o kterých psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Oznámil to policejní prezident Tibor Gašpar v reakci na středeční vyjádření hlavy slovenského státu Andreje Kisky, že SIS dlouhodobě upozorňovala členy vlády na působení mafiánské skupiny na východě země.

Hlava slovenského policejního sboru ale neuvedla, kdy zmiňovanou trojici policie obvinila. Podle Gašpara čelil Roda na Slovensku vyšetřování ve 45 případech. Často šlo o podezření z daňových deliktů a ve 20 takových případech Roda dodatečně doplatil daně, čímž se vyhnul soudu.

Policie spolu s prokuraturou prověřují na 70 případů, kterými se dříve úřady zabývaly ohledně zmiňovaných podnikatelů na východním Slovensku, jež média spojují s mafií. O jejich aktivitách a o podnikatelských vazbách jiného italského podnikatele Antonina Vadaly na tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně a na asistentku premiéra Roberta Fica Máriu Troškovou psal v nedokončeném článku zavražděný mladý novinář Kuciak.

Prezident Kiska nedávno uvedl, že ředitel SIS ho informoval o tom, že dlouhodobě upozorňoval příslušné členy vlády na působení mafiánské skupiny na východním
Slovensku.

Portál Aktuality.sk, pro který Ján Kuciak pracoval, v tomto týdnu uvedl, že Slovensko už v roce 2013 dostalo od italských úřadů informace o kontaktech mafie s Vadalou. Podnikatel Vadala spojení s mafií popřel a také odmítl spekulace, že díky politickým kontaktům získal značnou sumu peněz ve formě dotací a z evropských fondů. Gašpar řekl, že policie zatím nenašla v archivu zmiňované dokumenty, které podle portálu dostala od italských úřadů před pěti lety.

Policejní prezident Gašpar s odvoláním na nařízení prokuratury také neuvedl bližší informace o vyšetřování vraždy reportéra a jeho přítelkyně. Řekl pouze, že byly prověřeny dvě nebo tři vyšetřovací verze.