Demonstrace v Pekingu během OH se musí hlásit pět dní předem

Peking - Pokud by čínští nebo zahraniční aktivisté chtěli uspořádat protestní demonstraci během olympijských her v Pekingu, musejí podat žádost pět dní předem a nesmějí škodit vágně definovaným čínským "národním zájmům". Nařízení oznámil Liou Šao-wu, který má v organizačním výboru pekingských olympijských her (BOCOG) na starosti bezpečnost.

Pod tlakem kritiky, že se snaží před olympiádou umlčet disent, oznámila před časem Čína, že pro oficiálně schválené demonstrace budou během OH vyčleněny tři parky v Pekingu. Kritici čínské politiky v Tibetu, čínských vztahů se Súdánem či omezování svobody tisku a politického aktivismu zadoufali, že by během olympijských her mohli k těmto otázkám přitáhnout pozornost mezinárodní veřejnosti.

Z prohlášení Liou Šao-wua zveřejněného na oficiálních internetových stránkách her je ale zřejmé, kolik překážek potenciální demonstranti budou muset překonat. Organizátoři protestu mají osobně předat písemnou žádost o povolení demonstrace pět dní předem. I pro cizince je povinná žádost v čínštině odevzdaná na pekingském Úřadu veřejné bezpečnosti, uvedl Liou. Připomněl také, že v Číně platí zákaz shromáždění, která úřady považují za „škodlivá“.

„Shromažďovat se k pochodům a protestům je občanské právo obyvatel. Ale je třeba zdůraznit, že při využití tohoto práva občané musejí respektovat a nesmějí poškodit svobody a práva jiných, stejně jako nesmějí poškodit národní, společenské a kolektivní zájmy,“ dodal Liou.

O tom, zda bylo povolení k uspořádání demonstrace či protestu uděleno, bude žadatele informovat policie dva dny před termínem konání. Čínská policie ovšem jen zřídka, pokud vůbec někdy, uděluje oficiální povolení k uspořádání byť jen malých protestů.

Formulace zákazu jakéhokoli shromáždění, které je škodlivé vůči národním zájmům, ohrožuje národní jednotu či rozdmýchává etnické nesváry, pak vylučuje, že by například protestující za práva Tibetu mohli svolení dostat.

Naopak náměstí Nebeského klidu zažilo scénu, kterou by si před pár lety dokázal představit jen málokdo. Na místě protirežimních protestů z roku 1989 zahrál mezinárodní studentský orchestr vedený Američanem. „Nemohli se dočkat, až se dostanou na Ťien-an-men. Pro studenty ze všech zemí je to životní šance zahrát si tady, kde dosud nehrál nikdo kromě čínských hudebníků,“ uvedl dirigent Brad McDavid z Washingtonské státní univerzity.