Sečteno: Sobjanin obhájil post moskevského starosty

Moskva - Post moskevského starosty už v prvním kole voleb obhájil Sergej Sobjanin. Podle konečných výsledků včerejšího hlasování získal 51,4 procenta hlasů. Sobjaninův hlavní opoziční vyzyvatel Alexej Navalnyj ale hovoří o podvodu. V centru Moskvy se sešlo více než 9000 jeho stoupenců, aby jej podpořilo a zpochybnilo výsledky hlasování. Moskevský starosta je v Rusku třetím nejmocnějším mužem za prezidentem a premiérem. O post usilovalo šest kandidátů. Hlasování se podle volební komise zúčastnila necelá třetina voličů.

Ke zvolení v prvním kole je potřebná nadpoloviční většina hlasů, a tu nakonec podle výsledků voleb v nedělním hlasování Sobjanin získal.

Sobjanin původem ze Sibiře je spojencem prezidenta Putina. Moskvané oceňují jeho boj se stánkaři v ulicích, snahu řešit každodenní zácpy, stavbu metra, nové parky i zátahy proti nelegálním přistěhovalcům, s nimiž Sobjanin přišel krátce před volbami.

Alexej Navalnyj
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK

Opoziční předák Navalnyj skončil druhý s 27,24 procenta hlasů. Podle něj sčítání hlasů poznamenalo „mnoho závažných přestupků“. „Považujeme oficiální volební výsledky za záměrně zfalšované,“ uvedl Navalnyj v prohlášení. Navalnyj už v předchozí reakci nevyloučil, že vyzve své přívržence vyjít do ulic, pokud pozorovatelé vyjádří pochybnosti o spravedlnosti voleb. Podle kandidátova volebního štábu Navalnému „ukradli hlasy“ hlavně při hlasování do přenosných uren, a tak se hodlá domáhat jejich přepočítání.

Alexej Navalnyj:

„Jsem naprosto přesvědčen, že Sobjanin získal méně než 50 procent. Vyzývám Kreml uspořádat druhé kolo voleb.“

Tyto požadavky zazněly i na podvečerní povolené demonstraci Navalného přívrženců na Blatném náměstí na jihu městského centra, které je tradičním místem setkání opozice. „Jsme přesvědčena, že nám ukradli hlasy. Druhé kolo je nezbytné,“ řekl například 42letý účastník demonstrace Dmitrij Jagudkin. „Chci, aby se přepočítaly hlasy tam, kde došlo k podvodům. Chci poctivé volby,“ dodala 43letá právnička Taťána Jimjinová.

„Jestli ti to nevyšlo, je samozřejmě možné dokazovat své na pochodech a demonstracích, ale sotva je to konstruktivní,“ vzkázal ale rivalovi Sobjanin. Starosta připustil, že jej Navalného výsledek „naprosto překvapil“, protože průzkumy zprvu soupeři slibovaly jen pět procent hlasů. Zdůraznil však, že vyhrál poctivě.

Režim Navalnému život neusnadňuje, kromě policejních prohlídek jeho štábu ho čeká hned po volbách soud. Za údajný podvod a zpronevěru mu hrozí pět let. „V poctivých volbách je stejný přístup ke sdělovacím prostředkům, stejné možnosti a nezneužívání své funkce. Nic takového nebylo, tak ať je teď aspoň poctivé sčítání hlasů,“ přál si Navalnyj.

Samo hlasování se podle úřadů i pozorovatelů odehrávalo bez vážnějších problémů. Ale o první volby šéfa metropole po desetileté přestávce neprojevila většina Moskvanů zájem; dvě hodiny před skončením hlasování činila účast 26,5 procenta voličů.

Rusové volili starosty největších měst, regionálních parlamentů, gubernátorů oblastí, prezidentů některých republik Ruské federace. Možbost volit měl každý druhý Rus.