Korejský poloostrov se zklidňuje. KLDR a Jižní Korea zřídí horkou linku a uspořádají vrcholnou schůzku

Horizont ČT24: KLDR naznačila ochotu jednat o svém jaderném programu (zdroj: ČT24)

Severní a Jižní Korea se dohodly, že koncem dubna uspořádají po více než desetiletí vrcholnou schůzku, a to na hranici obou států. Zřídí také horkou linku mezi vůdci obou zemí.

Cílem horké linky je snížit vojenské napětí na poloostrově. Severní Korea údajně rovněž slíbila, že nepoužije jaderné ani konvenční zbraně proti Jižní Koreji. A zavázala se také, že během mezikorejského dialogu pozastaví jaderné a raketové zbrojní testy. Informovala o tom jihokorejská prezidentská kancelář.

Dubnové jednání Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina se uskuteční v mírové vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu, které od sebe Severní a Jižní Koreu odděluje.

Americký prezident Donald Trump na zprávu o chystaném summitu zareagoval sérií vzkazů na Twitteru, v nichž uvedl, že jde o „možný pokrok“ a že „poprvé za mnoho let všechny zúčastněné strany vyvíjejí vážné úsilí“. „Potenciální rozhovory mohou být falešnou nadějí, ale Spojené státy jsou odhodlané k rozhodnému postupu, ať tím či oním směrem,“ napsal Trump.

Korejský poloostrov spolu bude mluvit (zdroj: ČT24)

Se zástupci jihokorejské vlády se Kim Čong-un setkal vůbec poprvé od doby, kdy po svém otci převzal vedení země. Na jednání řekl, že bude energicky prosazovat lepší vztahy na poloostrově. Obě strany se dohodly, že po více než desetiletí uspořádají schůzku na vrcholné úrovni.

Pro korejský poloostrov to není nová situace. Otec současného vůde KLDR Kim Čong-il se setkal se dvěma jihokorejskými prezidenty, tehdy ale vzalo jednání za své kvůli raketovým testům na severu. Pokusy o sblížení nikdy nevyšly, protože KLDR své sliby nedodržela. Režim dnes pociťuje dopady tvrdých mezinárodních sankcí, ke kterým se připojila i Čína. Jde mu o to získat nějaké ekonomické výhody a využít ve svůj prospěch přízeň liberálního jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyjádřilo naději, že Severní a Jižní Korea budou nadále pokračovat ve snaze dosáhnout usmíření. „Doufáme, že všechny zainteresované strany se dokážou chopit nynější příležitosti, usilovat o společný cíl a vyvinout společné snahy k podpoření procesu denuklearizace a politického řešení problému Korejského poloostrova. Čína je v zájmu tohoto cíle ochotná nadále hrát svou úlohu,“ uvedlo ministerstvo.

Kimův režim dal najevo ochotu jednat se Spojenými státy

Náš uznávaný nejvyšší vůdce si postupně s celou jihokorejskou delegací podal ruce a poté je vřele uvítal na jejich návštěvě Pchjongjangu.
Severokorejská televize

Vyjednavači další detaily neprozradili. Je ale pravděpodobné, že přišla řeč na jaderné odzbrojení. KLDR až do zahájení olympijských her stupňovala raketové testy a hrozila i jaderným útokem. To rozlítilo Spojené státy. Delegace proto měla připravit půdu i k jednání s USA.

„Severní Korea by chtěla s námi mluvit, jak jsme se minulou noc dozvěděli. My s nimi chceme mluvit taky, ale jen za těch správných podmínek,“ vzkázal americký prezident Donald Trump.

Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jong, který delegaci do KLDR tento týden vedl, prohlásil, že Severokorejci dali rovněž najevo, že nebudou lpět na svém jaderném zbrojním programu, pokud nebude země čelit vojenským hrozbám a bude zachována bezpečnost jejího režimu.

„Sever jasně vyjádřil svou ochotu k denuklearizaci Korejského poloostrova. Sever řekl, že pro něj nemá význam lpět na jaderných zbraních, pokud KLDR nebude vystavena vojenským hrozbám a bude zachována bezpečnost jejího režimu,“ shrnul výsledky jednání.

KLDR podle Čchonga také sdělila, že je připravena jednat se Spojenými státy o denuklearizaci a normalizaci vztahů. V případě, že budou jednání mezi Severní Koreou a USA zahájena, je ochotna dodržovat moratorium na jaderné a raketové testy.

Pentagon po schůzce vyjádřil jen opatrný optimismus. Odměřená slova zvolil jihokorejský prezident.

„Musíme se severem mluvit ohledně denuklearizace poloostrova, ale zároveň musíme soustředit veškeré úsilí do rychlého a efektivního vytvoření obrany proti severokorejskému jadernému a raketovému programu,“ prohlásil Mun Če-in.

Jihokorejská delegace v úterý přistála v Soulu. O průběhu schůzky teď odletí do Washingtonu informovat Američany.

Donedávna mezi Korejemi panovalo značné napětí kvůli severokorejským zbrojním zkouškám. Zlepšení situace přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách, které se v únoru konaly v jihokorejském Pchjongčchangu. A oteplování vztahů bude pokračovat na poli sportu i mezi paralympioniky, kteří mají ze severu dorazit ve středu.

Podle kritiků se ovšem KLDR svými vstřícnými gesty snaží jen dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.

První setkání vůdců obou korejských států se uskutečnilo v roce 2000, kdy se sešel jihokorejský exprezident Kim Te-džung se severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Kim Čong-il se poté sešel v roce 2007 také s Kim Te-džungovým nástupcem Ro Mu-hjonem.