Sýrie zcela zastínila agendu G20 v Petrohradu

Petrohrad – Velká Británie má důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii. Na dvoudenním petrohradském summitu G20 ministerský předseda David Cameron oznámil, že ve vzorcích z místa útoku byl nalezen sarin. Jasné důkazy požadovalo především Rusko, které vojenskou intervenci odmítá. Na summitu je Sýrie klíčovým tématem a úplně zastínila zbytek agendy, přestože oficiálně na programu setkání nejmocnějších státníků světa vůbec nebyla. V pondělí do Ruska zamíří syrský ministr zahraničí Valíd Mualim, který bude jednat se svým protějškem Sergejem Lavrovem.

Situace v Sýrii je především námětem pracovní večeře účastníků summitu, která se podle ruského prezidenta Vladimira Putina může protáhnout do pozdních nočních hodin. Putin trvá na tom, že bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN by útok na Asadův režim byl agresí. Takovou operaci je přitom Rusko ochotno podpořit jen tehdy, když budou předloženy jasné důkazy, že chemickou munici skutečně použil Damašek.

Evropská unie vyzvala inspektory OSN, aby co nejrychleji poskytli světu zprávu o okolnostech údajného chemického útoku v Sýrii. Unijní prezident Herman Van Rompuy v neobvykle ostře formulovaném prohlášení vydaném na summitu napsal, že útok z 21. srpna byl „křiklavým porušením mezinárodního práva a zločinem proti lidskosti“. Představitelé skupiny pěti velkých zemí rozvíjejícího se světa, která používá zkratku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), naopak vyjádřili v Petrohradu obavy z „krajně nepříznivých“ dopadů případné vojenské intervence v Sýrii na světovou ekonomiku. K výzvám za politické řešení syrské občanské války se připojil i italský premiér Enrico Letta, podle něhož může být summit G20 „poslední šancí“ na pokojné řešení konfliktu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič varoval před vojenským zásahem Západu proti Sýrii v souvislosti s obavami z následků případného zasažení malého jaderného reaktoru poblíž Damašku. Mluvčí vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby provedla analýzu toho, jak by například bylo znečištěno okolí zařízení, pokud by reaktor byl zasažen; varoval před „jadernou katastrofou“. Bolivijský prezident Evo Morales obvinil USA, že se odstraněním prezidenta Bašára Asada chtějí zmocnit přírordního bohatství Sýrie.

Na bezpečí světových státníků na summitu G20 dohlížejí stovky vojáků a policistů. Snaží se zabránit jakémukoli pokusu o protest. Přesvědčili se o tom členové umělecké skupiny Vojna. Ještě ani nestačili rozvinout transparent od umělce, který namaloval Vladimira Putina ve spodním prádle, a už je policie zadržela. O podobných incidentech přitom delegace ani nemusejí vědět, protože vrcholná jednání probíhají daleko od středu Petrohradu. Všechny cesty sem jsou zavřené a lze se sem dostat jen lodí a se zvláštní propustkou.

Ani dokonalá izolace nezmírní napětí uvnitř jednacích sálů - zvlášť mezi Spojenými státy a Ruskem. Na loňském summitu prezidenti obou velmocí vtipkovali hned vedle sebe, teď si Barack Obama a Vladimir Putin sice potřásli rukou, ale křesla zvolili na opačných stranách stolu.

Vladimir Putin a Barack Obama na summitu G20
Zdroj: ČT24

Situace v Sýrii není černobílá

V Sýrii za dva a půl roku zemřelo 110 tisíc lidí, zemi opustily další dva miliony. Situace v zemi ale není černobílá, protože brutální činy páchají obě strany. Pochybnosti o případném zásahu vyvolávají například záběry skupinky opozičních ozbrojenců, před nimiž klečí sedm vládních vojáků - polonahých a zbitých. V mobilech zajatých vojáků našli povstalci videa ze znásilňování civilistů a rabování. Následoval revoluční tribunál a poprava. Sedmatřicetiletý velitel ozbrojenců pronáší projev o nesmiřitelném boji. Když skončí, střelí jednoho ze zajatců do týla. Další ho následují. „Za naši krev zaplatíte dvojnásob. Den za dnem krveprolití pokračuje,“ volají.

Záběry z popravy syrských vojáků povstalci
Zdroj: ČT24

V předvečer setkání získal Bílý dům pro vojenský zásah podporu prvních zákonodárců - zahraničního výboru Senátu. Šéf americké diplomacie John Kerry přesvědčoval senátory, že mezi 100 tisíci povstalci je sotva pětina s vazbami na teroristy. Senátoři oponovali zprávami tajných služeb, které uvádějí až polovinu. Záběry z jarní vraždy ale ukazují, jak je situace komplikovaná. Prezident Barack Obama teď hraje o souhlas Kongresu i pochopení světa, že vojenská akce je nutná. Čelí pochybám, jestli nepřichází příliš pozdě, jestli se násilí v Sýrii už dávno nedostalo do stádia, odkud není návratu. 

Obama jednotlivým zákonodárcům telefonoval i v průběhu dneška z Petrohradu, zrušil svůj program návštěvy Kalifornie příští týden, aby se mohl plně věnovat přesvědčování kongresmanů.