Fico zkritizoval Kiskův projev. Návrh na rekonstrukci vlády je podle něj popřením výsledků voleb

Projev premiéra Roberta Fica: Mluví se o potřebě převratu na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Andrej Kiska v mimořádném vyjádření k aktuální politické situaci v zemi navrhl zásadní rekonstrukci vlády, anebo předčasné volby jako východisko z krize důvěry ve stát po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. S projevem vystoupil i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (SNS) a premiér Robert Fico (SMER-SD). Ten uvedl, že prezident se svým prohlášením hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku a jeho návrh je popřením výsledků demokratických voleb.

Kiska měl v televizi vystoupit v neděli po večerních zprávách. Čas projevu ale změnil na 16. hodinou s ohledem na to, že večer chtěl vystoupit i premiér Robert Fico a předseda parlamentu Andrej Danko. Oba ovšem své projevy záhy také posunuli.

„To poslední, co naše společnost ve vypjaté situaci potřebuje, je politické divadlo na televizní obrazovce v podání nejvyšších ústavních činitelů,“ uvedl Kiska s tím, že jeho názory na řešení současné krize se s názory předsedy vlády rozcházejí.

Projev slovenského prezidenta Andreje Kisky: Věci zašly příliš daleko (zdroj: ČT24)

Věci zašly příliš daleko

Kiska dále uvedl, že nedůvěra lidí ve stát je obrovská. „Mnozí nedůvěřují orgánům činným v trestném řízení,“ uvedl s tím, že tato nedůvěra je odůvodněná.

„Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dostali jsme se do chvíle, kdy vnímáme aroganci moci,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že je přesvědčený, že případ Kuciakovy vraždy řeší nejlepší vyšetřovatelé a vyzval veřejnost, aby jim důvěřovala.

I kdyby se ukázal jakýkoliv, třeba i náhodný motiv vraždy, velké množství lidí je nyní přesvědčeno, že tragédie odráží slovenskou realitu. „To je strašná vizitka republiky po 25 letech existence,“ uvedl.

Něco špatného je pod povrchem, něco špatného je v samých základech našeho státu.
Andrej Kiska

Kiska podle svých slov čekal týden, jaké kroky podnikne vládní koalice, aby obnovila důvěru lidí ve stát, ale zdá se, že žádné řešení se nerýsuje a proto se rozhodl začít jednat s politickými stranami, jak si představují budoucnost vlády. „Vidím dvě možnosti – rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by nepolarizovala společnost, anebo předčasné volby,“ oznámil v prohlášení z prezidentského paláce v Bratislavě.

Události k vyostřené politické situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Oddělme vraždu od politiky, vyzval Danko

Krátce po projevu prezidenta vystoupil i Andrej Danko. Na úvod se vrátil k vraždě novináře a jeho snoubenky. „Upřímně si přeju, aby jejich vrah skončil v pekle,“ uvedl s tím, že Kuciak byl poctivým novinářem. Oddělme ale vraždu od politiky a stát od mafie, nedělejme závěry dříve, než budou důkazy, uvedl a vyzval k respektování práce policie, prokuratury a soudů.

Zároveň vybídl politiky, aby nezneužívali tuto událost ke svým politickým cílům. „Odmítám pošpiňování nevinných lidí, jak se dělo minulý týden,“ uvedl Danko. A podotkl, že je připravený vést dialog s prezidentem i premiérem.

Brífink předsedy Slovenské národné strany Andreje Danka (zdroj: ČT24)

Fico ostře zkritizoval projev prezidenta Kisky

Po osmnácté hodině předstoupil před novináře i premiér Fico a ostře zkritizoval prezidentův projev. Uvedl, že prezidentovo prohlášení zjevně nebylo napsané na Slovensku a že jemu narozdíl od Kisky není jedno, jaký byl motiv vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavně-právní tradice a pravidla na Slovensku a sledují zcela jiné cíle, než je stabilita naší země,“ řekl.

Reagoval i na Kiskův návrh na rekonstrukci vlády. Podle něj to je popření výsledků demokratických parlamentních voleb a Kiska se tím hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku. Dodal, že případné personální změny v kabinetu budou výsledkem dohody tří koaličních stran a že hlava státu v této věci nemá z ústavy žádné pravomoci.

K možnosti vypsání předčasných voleb se blíže nevyjádřil, řekl pouze, že takovýto návrh by muselo podpořit alespoň 90 poslanců, tedy třípětinová většina Národní rady.

„Naším cílem je vyšetření tohoto brutálního činu a nebudeme, cituji známou socioložku, tancovat na hrobě dvou mladých lidí, jako to dělá opozice, média a dnes i pan prezident,“ uzavřel svou řeč Fico.