Útok USA proti Sýrii by rozvrátil celou oblast, varuje šéf OSN

Washington – Generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval před následky možného amerického útoku proti Sýrii. Obává se, že by intervence přinesla do celé oblasti jen další násilí a krveprolití. Podle Pan Ki-muna by se měla Rada bezpečnosti v otázce Sýrie sjednotit a v případě, že se chemický útok definitivně potvrdí, reagovat. Použití chemických zbraní je podle něj vážným porušením mezinárodního práva a válečným zločinem. Americký ministr obrany Chuck Hagel upozornil, že odmítnutí zásahu v Sýrii by podkopalo důvěryhodnost USA.

Americké, francouzské, ale například i německé tajné služby se už několik dní shodují, že se chemický útok v Sýrii skutečně odehrál a že za něj bez větších pochyb nesou odpovědnost síly věrné prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusko i Čína nedále tento výklad odmítají a znemožňují v RB OSN jakýkoli posun, pokud jde o reakci na incident.

Šéf OSN varoval USA a Francii před vojenským útokem, který je podle Charty OSN zákonný jen v případě sebeobrany anebo jeho schválení v RB OSN.

Obama nechce útočit bez souhlasu Kongresu, Hollande zas bez pomoci Obamy

Ve Spojených státech pokračují politická vyjednávání o povolení útoku. Obama poslal minulý týden do Kongresu návrh rezoluce schvalující úder proti Asadově režimu. Intervence má podle Obamy znemožnit další použití chemických zbraní.

Obama dnes během schůzky s představiteli Kongresu uvedl, že Spojené státy mají připravený širší plán, jak pomoci rebelům bojujícím proti vládním silám. „To, co nyní předkládáme, je omezené. Je to přiměřené a rozloží to Asadovy (vojenské) možnosti,“ řekl Obama. „Zároveň máme širší strategii, která nám dovolí posílit možnosti opozice,“ dodal. Obama také naznačil, že je ochoten svou žádost o souhlas úderu proti Sýrii upravit. Dodal, že konzultace s Kongresem vnímá vážně.

Francouzský prezident Francois Hollande zároveň dnes oznámil, že Paříž počká s rozhodnutím ohledně vojenské akce v Sýrii na výsledek jednání ve Spojených státech. Hollande upozornil, že Francie se do intervence samotná nepustí. Zároveň vyzval Evropskou unii, aby zaujala v syrské otázce jednotný postoj.

O dvoustránkovém dokumentu mají hlasovat členové obou komor amerického parlamentu po návratu z prázdnin. První zasedání po letní přestávce začne v pondělí 9. září.

Americký Kongres
Zdroj: ČT24

Hagel: Odmítnutí jednat by podkopalo důvěryhodnost USA

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner považuje za nutné na chemický útok v Sýrii zareagovat a jen Spojené státy podle něj mají prostředky na to, aby Asada zastavily. „Je to něco, co Spojené státy jako země musí učinit,“ řekl Boehner po setkání s Obamou. Zároveň vyzval své kolegy v Kongresu, aby prezidentovu rezoluci rovněž podpořili. Pro americký úder je také šéf republikánské většiny ve sněmovně Eric Cantor.

Rovněž šéfka Obamovy demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová je přesvědčena, že použití bojového plynu v Sýrii nemůže zůstat nepovšimnuto a že USA musejí zasáhnout. Nevěří proto, že se Kongres proti zásahu postaví.

Ministři zahraničí a obrany John Kerry a Chuck Hagel dnes předstoupili před senátní výbor pro mezinárodní vztahy, kde hovořili o vládních argumentech pro zásah v Sýrii. Kerry zopakoval dosavadní poznatky o údajném chemickém útoku a připomněl zákonodárcům, že jde o důvěryhodnost USA. Americká nečinnost by prý povzbuzovala k dalším podobným útokům. Také Hagel varoval, že odmítnutí jednat by podemlelo důvěru v to, že USA splní i jiné bezpečnostní závazky. Mezi ně patří snaha zabránit Íránu, aby získal jadernou zbraň.

V Senátu podle analytiků zřejmě rezoluce projde, ale ve Sněmovně reprezentantů se může dostat do problémů. Vedoucí činitelé republikánů i demokratů v dolní komoře nicméně dnes poskytli Obamovi významnou podporu.