Basketbalista Rodman přiletěl za kámošem Kimem

Pchjongjang – Za svým „dobrým přítelem“ Kim Čong-unem dnes do KLDR přiletěl legendární americký basketbalista Dennis Rodman. Američan je přitom v Pchjongjangu letos už podruhé, poprvé severokorejského vůdce navštívil už v únoru. Rodman by měl údajně v KLDR zahájit v severokorejské metropoli basketbalovou ligu. Odmítl, že by chtěl jednat s Kimem o propuštění vězněného Američana Kenettha Baea.

„Necestuji do Severní Koreje, abych diskutoval o propuštění Kennetha Baea,“ řekl Rodman před svým odletem z Pekingu do Pchjongjangu. Američana Baea zatkli v KLDR loni v listopadu, když prováděl turisty po přístavním městě Rason. Následně byl odsouzen k 15 letům nucených prací za údajnou organizaci převratu. 

„Nebudu v Severní Koreji jako diplomat. Jedu se tam dobře bavit, posedět s kamarádem Kimem a jeho rodinou, zahájit tamní basketbalovou ligu, nic víc,“ prohlásil sportovec. 

Dennis Rodman:

„Jsem atlet a vím, že vůdce miluje sport, miluje basketbal, takže máme něco společného. Přijel jsem ho proto navštívit a zjistit, jak se má.“

O tom, že je Rodman s Kimem jedna ruka, svědčila ostatně už basketbalistova únorová návštěva. Rodman už dříve označil severokorejského diktátora za „úžasného kluka“. Třicetiletý severokorejský komunistický vůdce je velkým fanouškem basketbalu a při předchozí Rodmanově návštěvě si podle všeho oba muži dobře rozuměli. 

Severní Korea minulý týden zrušila pozvání pro zvláštního amerického vyslance Roberta Kinga, který měl o propuštění Baea jednat. KLDR to zdůvodnila údajně provokativními přelety amerických bombardérů nad Korejským poloostrovem v rámci posledního americko-jihokorejského vojenského cvičení.