Vražda Kuciaka: Policie zadržela sedm lidí, vyšetřuje i možnou korupci na nejvyšším soudě

V souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka zadržela slovenská policie při raziích na východě země sedm lidí. Podle listu Korzár byli zadrženi také italský podnikatel Antonino Vadala, o kterém zavražděný psal, a dva jeho příbuzní. Koaliční strana Most-Híd odpoledne jednala, zda zůstane ve vládě, její předseda Béla Bugár nakonec vyzval k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar vyloučil, že by vražda Jána Kuciaka souvisela s drogovou stopou, kterou zmínil ve středu. Zároveň potvrdil, že policie prověřuje souvislost činu se slovenským nejvyšším soudem, protože v této věci podal trestní oznámení publicista Radovan Bránik. 

„Pokud se mám vyjádřit k tomu, zda se začínáme zabývat podezřeními na nejvyšším soudu, o čemž byly v médiích informace, tak ano, potvrzuji, že bylo podáno trestní oznámení v této věci, že by to mohlo mít souvislost (s vraždou Kuciaka). Provádějí se vyšetřovací úkony v tomto směru,“ potvrdil Gašpar. 

Radovan Bránik upozornil na to, že Kuciakova vražda nemusí souviset s italskou mafií, jak se dosud domnívala slovenská média, v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Za vraždou může podle něj být korupce ve slovenské justici. Kuciak se podle Bránika během své práce dotkl manipulace s přidělováním spisů na jednom z klíčových soudů na Slovensku.

Bránik v rozhovoru tvrdí, že téma probíral i s vedením webu Aktuality.sk. Jejich šéfredaktor Peter Bardy ale na sociální síti Facebook odmítl, že by měl o korupci na nejvyšším soudu informace a že by o ní s Kuciakem či Bránikem mluvil. Také Gašpar Bránikovy kroky kritizoval s tím, že zveřejnění těchto informací může ohrozit vyšetřování.

Nenechte to tak, prosí média i celou společnost matka Kuciakovy přítelkyně (zdroj: ČT24)

Razie na východě Slovenska

Policie provedla razie na východě země, kde prohledávala objekty v Michalovcích a v Trebišově spojované s italským podnikatalem Antoninem Vadalou, o kterém psal zavražděný novinář Kuciak. Vadalu zadržela a předvedla k výslechu.

Policie zatím provedla čtyři domovní prohlídky a tři prohlídky jiných prostor, uvedl Tibor Gašpar. Zadržených bylo podle něj sedm osob: 42letý Antonino V., 45letý Sebastiano V., 40letý Bruno V., 62letý Diego R., 58letý Antonio R., 26letý Pietro C. a 54letý další Pietro C. „Jsou zadrženi i se souhlasem prokurátora jako podezřelé osoby,“ zdůraznil policejní prezident.

List Korzár napsal, že kromě Antonina Vadaly jsou mezi zadrženými i Vadalův bratr Bruno a jeho bratranec Pietro Catroppa. Jednou z prohledávaných budov v Trebišově byl podle webu deníku Sme i dům, který patří firmě AV-Real zmíněné v Kuciakově článku a který má patřit Vadalovu bratrovi Sebastianovi.

V domě v Michalovcích zadržela policie nejméně jednoho muže, podle médií by mohlo jít o podnikatele Diega Rodu.

„Při prohlídkách byly zajištěny dvě krátké kulové střelné zbraně v legálním držení, které půjdou automaticky na kriminalisticko-expertizní ústav ke srovnání se všemi porovnávacími materiály, které s věcí souvisí. Byly to i telefonní a jiné komunikační prostředky, nějaké počítače a nějaké listinné materiály,“ informoval Gašpar. Zároveň vyloučil, že by vražda souvisela s drogovou stopou, o které informoval ve středu.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) na sociální síti napsal, že do vyšetřování se zapojila česká i italská policie a že následně potvrdili pomoc Slovensku představitelé Europolu, americké FBI a britského Scotland Yardu.

  • Kuciak pracoval na rozkrytí údajného zapojení italské mafie do zneužívání peněz z evropských fondů na východním Slovensku. Ve svém materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i rodina Vadaly. Jejich hlavním byznysem na Slovensku je podle novináře zemědělství.
  • Podle Kuciakových informací měla mít i Ficova asistentka Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Smer-SD a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň vazby právě na podnikatele Vadalu. Jasaně i Troškové se již v úterý Fico zastal, oba se ale nakonec ve středu vzdali až do vyšetření případu svých funkcí s tím, že jsou jejich jména „zneužívána v politickém boji proti předsedovi vlády Robertu Ficovi“.

Prokuratura našla v databázích 11 lidí a 6 firem z Kuciakova článku, týkají se 73 trestních případů

Generální prokuratura analyzovala poslední článek zavražděného novináře Kuciaka a ve svých databázích našla jedenáct lidí a šest firem, které článek zmiňuje nebo na ně odkazuje, napsal web deníku Sme i Denník N.

V databázi prokuratura identifikovala nejméně 73 trestních případů, v kterých se tato jména, spojovaná s italskou mafií, objevují. Momentálně jsou tyto případy roztroušené po Slovensku.

Mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová řekla, že všechny spisy k nim si vyžádali a budou je prověřovat, zda v nich vyšetřovatelé a prokurátoři postupovali správně. Ze zmíněných 73 případů pouze jediný dozoroval trebišovský prokurátor František Bicko, jehož syn v minulosti podnikal s Antoninem Vadalou.

Evropská komise chce po Slovensku informace o dotacích

Kvůli možnému zneužívání evropských dotací na východním Slovensku, o kterém psal Kuciak, se už Evropská komise (EK) obrátila na příslušné slovenské úřady. Žádá je o informace o možném zneužívání zemědělských fondů. Uvedl to mluvčí unijní exekutivy Alexander Winterstein.

„Členské země jsou zodpovědné za legální využívání evropských peněz. Je to v první řadě jejich odpovědnost,“ připomněl Winterstein. Komise podle něj každé obvinění podobného typu bere velmi vážně. „O mediálních informacích přicházejících ze Slovenska víme a situaci prověřujeme,“ doplnil s tím, že Komise nyní očekává reakci Slovenska.

O tom, že se EK chystá dotace na východním Slovensku prověřit, mluvil v rozhovoru poskytnutém německému listu Die Welt eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger.

„Podíváme se teď na ten případ důkladně,“ řekl Oettinger listu Die Welt. Německý eurokomisař považuje za možné, že evropské zemědělské dotace na Slovensku byly zneužity „ke kriminálním účelům“. „Za několik týdnů budeme mít jasno o finančních tocích a možném zneužití,“ dodal.

V rozhovoru s listem Die Welt Oettinger kritizoval také „přední politiky na Slovensku“, kteří se podle něj uchýlili ke „všeobecnému plísnění médií“. Zároveň ale zdůraznil, že má Komise plnou důvěru ve slovenské úřady a jejich schopnost případ vraždy novináře a jeho snoubenky vyšetřit.

Na Slovensko by se kvůli záležitosti mohli vydat i zástupci Evropského parlamentu, navrhl šéf jeho nejsilnější frakce EPP Manfred Weber. Už ve středu europarlament uctil Kuciakovu památku minutou ticha.

„Chceme, aby se případ zavražděného slovenského novináře dostal na pořad jednání Evropského parlamentu a abychom za dva týdny na plénu (ve Štrasburku) debatovali o svobodě médií na Slovensku,“ řekl listu Die Welt předseda zahraničního výboru EP David McAllister. Případ má podle něj celoevropský význam a debatou na plénu mu chtějí europoslanci „dodat pozornost, jakou si zaslouží“.